På gräsplätten precis intill Ångströmslaboratoriet står frigolitplattor och träplankor uppradade i flera led. På lördag påbörjas omvandlingen och på fredag nästa vecka ska på samma gräsplätt stå 120 sjö(å)dugliga flottar. I kväll, fredag, är det invigning.
– Vi har faktiskt haft rekordmånga anmälningar i år. Drygt 750 personer har anmält intresse för att delta i forsränningen, säger årets forskarl Felix Brunnstedt.
Han blickar ut över raderna med flottmaterial och pekar mot en frigolitplatta som sticker ut. Den har till skillnad från övriga en träram runt sig.
– Nytt för i år är att vi är ett miljömärkt event, det innebär bland annat att vi har återanvänt en del av materialet, exempelvis den där flottramen, säger han.
Intill ett av festtälten möter vi upp Cornelia Svärdström, säkerhetsansvarig vid årets forsränning.
Vad har du för byggtips inför årets forsränning?
– Det är viktigt att ha en bra träram och att inte göra en för smal bas. Vissa satsar även på att göra en rund flotte, men det brukar bli svårmanövrerat eftersom man snurrar runt hela tiden, säger hon.
– Förra året var det några som gjorde en flotte som liknade en rulle silvertejp, de hade problem kan man säga, säger Felix Brunnstedt och skrattar.
Och den sedvanliga frågan - hur är vattennivån i Fyrisån just nu?
– Den är ganska låg, så vi hoppas på en del regn i veckan. Som det ser ut nu kan det bli så att man får lyfta flotten på något ställe, säger Felix Brunnstedt.
Invigningen fortsätter fram till klockan 01 under fredagen med liveband och karaoke. För den hungrige finns det även möjlighet att köpa en hamburgare direkt från grillen.
På lördagen inleds flottbyggandet vid Ångströmslaboratoriet.