Fram till den 30 april är det generellt tillåtet att elda utomhus. Men förra veckan uppmanade räddningstjänsten alla invånare i Uppsala län att avstå från eldning, då risken för såväl gräs- som skogsbränder är hög.
Bara de senaste dagarna har flera gräsbränder rasat i länet och under tisdagen beslutade räddningstjänsten i Sala-Heby att införa eldningsförbud.
Eldningsförbudet innebär att man inte får elda utomhus eller i skog och mark – för att förhindra gräsbränder och bränder i skog som snabbt kan få en ödesdiger spridning, skriver Heby kommun i ett pressmeddelande.
Räddningstjänsten meddelar även att om läget är oförändrat inför valborg, det vill säga att det inte kommer några större mängder regn, så kommer eldningsförbudet att gälla även över valborg. Det innebär att räddningstjänsten inte kommer att bevilja några undantag för valborgsmässoeldar.
– Om brandriskprognosen visar 4 eller 5 så är det eldningsförbud som gäller. Det är viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad om brandriskprognosen, säger Tommy Jansson, räddningschef vid Sala-Heby räddningstjänst.
Än så länge har eldningsförbud inte införts i någon annan kommun i Uppsala län, men uppmaningen att avstå från att elda kvarstår och fortsätter det torra och varma vädret kan fler eldningsförbud komma att införas.
En titt på SMHI:s brandriskkartor visar rött i hela Mellansverige.
Den röda färgen på kartan anger stor risk för gräsbrand. Prognosen innebär att fukthalten i fjolårsgräset är så låg att en brand lätt uppstår och dessutom snabbt kan sprida sig.
Lokala variationer eller snabba väderomslag kan göra att risken för gräsbrand snabbt ändras. Uppmaningen att hålla koll på brandriskprognosen gäller därför samtliga invånare och alla har ett ansvar för att minska risken för bränder.
Räddningstjänsten rekommenderar att invånarna undviker att elda och i stället kör ris och trädgårdsavfall till återvinningen samt att man använder särskilt iordningställda grillplatser om man vill grilla i naturen.
Vidare ska släckutrustning som exempelvis vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa finnas i närheten om invånare bedömer att eldning ändå kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt.
Fotnot: Via appen Brandrisk Ute går det hela tiden att söka information om risken för brand där man befinner sig. Uppdaterad information finns också på www.smhi.se och www.lansstyrelsen.se.