– Jag började nattvandra när jag var 17 år. Det är en samhällsinsats där man hjälper människor. Nu har jag inte nattvandrat på vanliga helger på länge, men vid de stora tillfällena, som valborg, skolavslutning och kulturnatten, är jag med, säger Kristoffer Bergström, som leder mc-nattvandrarna från Frivilliga motorcykelkåren, FMCK Uppsala.
FMCK är i grunden en frivilligorganisation inom försvaret. Men här är man med på civila premisser som vilken nattvandrarorganisation som helst.
För Kristoffer Bergström är det andra året han nattvandrar på mc under valborg. Till fots har han varit med som valborgsnattvandrare 12, 13 år.
Under hela valborgshelgen, fredag, lördag, söndag och måndag, kommer 4, 5 nattvandrare att patrullera omkring på motorcykel. Deras styrka är att de kan vara snabbt på plats i ytterområden och orter runt om Uppsala och checka av situationen om det kommer rapporter om oroligheter. Om det behövs kan de kalla in socialtjänsten eller polisen.
Hilde Wiberg, verksamhetschef på Uppsala ungdomsjour, säger att mc-nattvandrarna är ett komplement i den stora nattvandrarorganisation som är i gång under hela helgen, från fredag till måndag. Fredag, lördag och söndag är det ett 60-tal vuxna varje kväll som är ute på stan. Under valborgsdygnet är det 120 personer. De utgår från Hotell Gillet, där servicecentret för nattvandrarorganisationerna har sin bas.
– Det är ungefär 10 nattvandrarföreningar som är aktiva under hela helgen, berättar Hilde Wiberg.
Målgruppen är barn och ungdomar, och syftet är att jobba trygghetsskapande och stävja ungdomsfylleri. Hilde Wiberg säger att många föräldrar är duktiga på att ha koll på sina ungdomar på själva valborg. Men precis som studenterna har de yngre ungdomarna börjat hitta tillfällen att festa under dagarna före sista april. Och det är en helg när många gör sin alkoholdebut.
– Är det fint väder träffas många på badplatserna, Lyssnaängsbadet, Storvad och i Storvreta. Men av erfarenhet vet vi att när vi blir duktigare att röra oss runt om i Uppsala och jobbar uppsökande kommer ungdomarna att dra sig undan för att hitta nya platser. I fjol var det en ravefest ute i skogen.
Och här, säger Hilde Wiberg, har mc-nattvandrarna en nyckelroll.
– Får vi in rapporter från exempelvis busschaufförer att många ungdomar åker en viss busslinje, då skickar man några på motorcykel som kan se om det samlats många ungdomar eller om det är alkohol i omlopp.