Valfrihet ännu Hedbergs hjärtefråga
Med över 30 år i kommunpolitiken tycker moderaternas Gunnar Hedberg att årets valrörelse ger väljarna ovanligt tydliga alternativ. Han hävdar att den borgerliga alliansen står för förnyelse och utveckling i Uppsala.»Max 60 sek WEBB-TV
Gunnar Hedberg
Foto: Pelle Johansson
— I vissa verksamheter är det sju nivåer mellan den beslutande nämnden och medarbetaren. Inte ens militärmakten har så många nivåer, säger han.
Det borgerliga förslaget om utmanarrätt för personal eller företag som vill driva kommunal verksamhet har retat upp de politiska motståndarna. De varnar för att vård och omsorg ska gå under klubban till högstbjudande, med oro och otrygghet som följd. Gunnar Hedberg anser att det är en nidbild:
— Utmanarrätt betyder inte att någon automatiskt får ta över. Det ska prövas om förutsättningar och pris är realistiska, och först i så fall görs en upphandling.
— Man kan se hur barnomsorgen gynnats av en befruktning mellan privat och kommunal regi. Vi har stor tilltro till de anställda, men ofta behövs en utmaning för att inte gå kvar i samma hjulspår.
UNT: Tar ni oron på allvar?
— Ja, och därför måste man noga kontrollera att det som utlovas i anbudet verkligen levereras. I övrigt har jag inte mött annan oro än den som skapats av majoriteten, när de påstått att vi ska sälja ut kommunen till första bästa.
Stockholms stad har upphandlat mest äldreomsorg i landet. I deras egen utvärdering är personalen överlag negativ. Avskräcks ni av resultatet?
— Det finns en mängd andra undersökningar som visar att anställda känner mycket större tillfredsställelse i privat verksamhet, bland annat för att det är en plattare organisation som ger ökat ansvar.
Genomförs alliansens förlag till kommunalt vårdnadsbidrag i Uppsala om ni tar över?
— Det vore naturligt. Det är ett av många instrument för att skapa valfrihet.
Vilka föräldrar har möjlighet att stanna hemma med ett beskattat bidrag på 4000 kronor?
— Det är åtminstone ett litet, litet steg mot en rättvisare situation, när de som stannar hemma inte bara ska betala för de 80 procent som tar del av den kommunala omsorgen.
Om försvaret av valfriheten är en av Gunnar Hedbergs hjärtefrågor så är trafiken, i synnerhet kollektivtrafik, en annan. Han försvarar energiskt de borgerligas aviserade prishöjning på stadsbussarna. Används pengarna till mer och bättre trafik så kommer också resandet att öka, hävdar han.
Är ni beredda att införa fler busskörfält?
— Vi vill i första hand pröva annat, främst cirkulationsplatser och signalprioritering.
Vill ni se en minskning av antalet bilar i innerstaden?
— De människor som behöver ta sig till dagis, jobb eller service ska kunna gör det med bil om de föredrar det. Men omvänt ska man inte leda in trafik som inte behövs i innerstaden.
PERSONLIGT
Gunnar Hedberg
YRKE: Kommunalråd för moderaterna i Uppsala.
ÅLDER: 58 år.
FAMILJ: Hustru, tre barn och hund.
BOR: I kedjehus i Vilan i södra Uppsala.
ÅR I POLITIKEN: Medlem i ungdomsförbundet 1966, första kommunala uppdraget i Uppsala 1973.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!