Av Socialdemokraternas totalt 78 kandidater är fem under 30 år. Lika få har Moderaterna. Hos Vänsterpartiet är bara två kandidater under 30 år. Folkpartiet har fyra.
– Det är ett problem för oss, säger landstingsrådet Börje Wennberg (S). Vi försöker värva nya medlemmar. Men med det följer ingen automatik att de tar på sig ett förtroendeuppdrag. Jag tror att många vill till kommunpolitiken. Där finns en större bredd och flera frågor som ligger närmare till för unga. Sjukvård är smalare, säger han.
Socialdemokratiska partiet har som eget mål att 25 procent av kandidaterna på valbar plats ska vara under 35 år. Utan fler ungdomar i politiken blir de yngre grupperna dåligt representerade.
– Yngre är visserligen friskare än äldre men de behöver både barna- och mödravård. Vissa sjukdomar drabbar både äldre och yngre, exempelvis inom psykiatrin, säger Börje Wennberg.
Moderate landstingsrådet Arne Sandemo ser samma tendens. Vårdpolitiken är lite anonym och flera känner till kommunfrågorna bättre.
– Men vi försöker rekrytera fler unga. I år har vi lyft vissa lovande kandidater i förhållande till provvalet. Vi försöker också hålla bra kontakt med ungdomsförbundet, säger han.
Arne Sandemo är dock inte orolig för framtiden. Han anser att partiet lyckats förnya sig utan att gå ner på ungdomsförbundsnivå - MUF-nivå.
– Man måste titta på dem som kommer med nya friska ögon, säger han.
Sören Bergquist från Vänsterpartiet tycker att det alltid varit svårt att locka unga till landstingspolitiken. Många vill inte binda sig för ett uppdrag på fyra år.
– Unga har ju inte heller så mycket kontakt med sjukvården, de har inte hunnit bli sjuka ännu. Vi har ingen direkt plan för hur vi ska rekrytera fler. Men jag tror att det viktigt att ha goda kontakter med ungdomsförbunden, säger han.
Det har Kristdemokraterna tagit fasta på. KD har 13 procent unga på sina listor och det är resultatet av en medveten strategi.
– Vi har alltid med vårt ungdomsförbund. Varannan vecka träffar vi landstingsråd förbundet så att de unga blir involverade i de politiska frågorna på ett bredare plan. Träffarna är viktiga och ska vara trevliga. Det kan annars bli ganska ensamt i politiken, säger Anna-Karin Klomp.
Hon valdes själv till landstingsråd som 30-åring.
– Nu har vi fått ett kommunalråd, Ebba Busch som bara är 23. Så visst går det att värva ungdomar, säger Anna-Karin Klomp.