Svårt få konkret svar om byskolorna i Heby
Kommer en eller flera skolor i Heby kommun att stängas under nästa mandatperiod?Något samlat konkret svar på den frågan går just nu inte att få.
De hotade skolorna är de ute i byarna, de minsta alltså. Också en flytt av högstadiet i Morgongåva till Heby har varit på förslag.
Det vanligaste svaret är att partierna "vill" ha kvar de kommunala småskolorna. Men för få elever hotar kvaliteten på undervisningen och vid en viss gräns måste de stängas av det skälet. Det argumentet har också först fram beträffande högstadiet i Morgongåva.
Friskolor förbereds
I Vittinge, Enåker och Huddunge pågår förberedelser för att starta friskolor ifall den kommunala skolan försvinner.
— Vi är oroliga, men jag är luttrad, säger läraren Inger Åström-Andersson.
— Jag har arbetat här i Enåker i 20 år och vi har varit på fallrepet ett antal gånger men överlevt.
Hon och kollegerna Maria Pettersson och Tomas Berglund säger att de nu fruktar det värsta efter valet.
Enåkers skola har 44 elever i årskurs 0 till 6 och 13 barn i förskola.
— Vi hoppas att vi klarar oss kvar den här gången också. byskolorna behövs, säger Maria Pettersson.
— Vi är anställda i kommunen. Vi vill ha den kommunala skolan kvar. Friskoleidén vet vi ännu inget om, till exempel vilken pedagogik man vill tillämpa, säger Tomas Berglund.
Sämre undervisning?
Inger och Maria delar för tillfället på tjänsten som tillförordnad rektor i Enåker.
Betyder få elever sämre undervisning?
— Nej, om man inte minskar på personalen. Med väldigt få elever i någon årskurs kan det förstås bli ont om kompisar, svara de.
De flesta partier vill inte ha någon bestämd uppfattning hur det blir med byskolorna förrän skolutredningen är klar. Det är svårt att angripa denna inställning. Men föräldrar tycker att partierna mörkar.
— Utredningen borde ha varit klar före valet, säger Tony Althén, ordförande i föräldrarådet i Enåker.
Ger verksamhetsnämndens senaste beslut en fingervisning om var partierna står?
När nämnden skulle ta ställning till ett remissvar till Skolverket på en framställan från Huddunge om att få starta en friskola i de nuvarande skollokalerna rekommenderade nämnden att avslå ansökan. Bara folkpartiet anmälde en annan mening. Moderaterna har ingen röst i nämnden, men deklarerade efteråt att man vill ha skolan kvar.
— Men vi kan inte säga ja till en friskola innan vi tagit politisk ställning till skolutredningens resultat, säger nämndens ordförande Ingela Wikander (kd).
Besparing äts upp
Det finns ett annat problem med friskoleinitiativen hos medborgarna. Den kostnadsminskning för kommunen som troligen kan uppnås ifall skolorna stängs och eleverna bussade till Heby reduceras kraftigt eftersom kommunen måste lämna årliga bidrag till friskolor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!