Ställ en fråga till Uppsalapolitikerna
Unt.se gav Uppsalas ledande politiker 60 sekunder var inför webbtvkameran där de lägger ut texten om vad de tycker är viktigt i Uppsalapolitiken den kommande mandatperioden.
FRÅGA:
Jag undrar hur partierna i Uppsala kommun ställer sig till frågan om spårbunden kollektivtrafik, alltså spårväg, i Uppsala stad. Läste ett intressant ledarstick från Kersti Kollberg i UNT om detta idag den 9/9 och jag delar helt och hållet hennes idé. Jag tror att ett stomnät av spårvägar i Uppsala kunde leda till att Uppsala får en snabb och effektiv kollektivtrafik.
Hälsningar
Johan Dellbeck
SVAR:
För min del så kan jag delvis dela Kersti Kollbergs idé kring spårbunden trafik i Uppsala. En miljövänlig trafik kan det bli i så fall och det är mycket synd att just Uppsala för många år sedan rev alla spårvagnsspår. Har själv som barn rest med spårvagnarna som då gick i stan och minns hur trevligt det var. Jag måste dock erkänna att jag är tveksam till att inrätta spårvagnar i Uppsala för det kostar sannolikt orimliga summor att införa igen. Men som sagt jag är inte alls främmande för att se över möjligheten. Säkerhetsaspekterna är också viktiga för i de städer som har spårvagnar så händer en hel del olyckor kring denna trafik.
Vi har dock som parti inte riktigt resonerat färdigt kring detta och vi har därför i nuläget inget ställningsstagande klart därför skriver jag i "jagform" i svaret.
SVAR:
Miljöpartiet har länge drivit kravet på att få tillstånd spårburen kollektivtrafik i Uppsala. Vi har fått med oss (s) och (v) på ett beslut i fullmäktige att frågan ska utredas. De borgerliga partierna röstade emot att frågan ens utreds! Vi är också mycket glada att det sydkoreanska bolaget Vectus nu initierar ett försök med spårtaxi i Uppsala - utan att kommunen betalar något. Under två år kommer provbanan att testas och efter det har vi förhoppningsvis svar på frågan om spårtaxi är en teknik för Uppsala eller om det är andra system som vi bör satsa på. Se gärna utställningen på stadsbiblioteket, där vi beskriver lite mer kring mp:s argument för spårvagnar etc.
Niclas Malmberg (mp)
SVAR:
Vänsterpartiet anser att vi behöver spårbunden trafik i Uppsala. Vi vill ta fram realistiska förslag som kan genomföras. I takt med att Uppsala växer kommer kraven på hållbara kollektivtrafiklösningar att öka.
Ilona Szatmári Waldau (v)
SVAR:
Vi är försiktigt positiva till detta och vill gärna studera detta. Det är
dock viktigt att komma i håg att det krävs väldigt stora investeringar som
kan riskera att minska möjligheterna att utveckla andra viktiga områden i
kommunen. Man kan ju tänka sig att börja i liten skala och se hur det tas
emot!
Gustaf von Essen (kd)
SVAR:
Det är i dagarna 100 år sen spårvägen skapades i Uppsala. Den upphörde 1953. Förhållande var så annorlunda att man inte såg det möjligt att fortsätta.
Nu arbetar vi med att skapa snabba spårburna transporter på lite längre sträckor än mellan stationen och Sysslomansgatan.
Upptåget som nu går mellan Gävle och Upplands Väsby startade i augusti.
Den sträckan planerades bla utifrån att vi skulle få ett tågstopp i Bergsbrunna. Nu blev det inte av men det måste komma tillstånd liksom i Gamla Uppsala och i Stenhagens närhet så småningom.
Jag tror också Lännakattens spår kan komma att användas. Då tar det bara 5-6 minuter från Gunsta till centrum.
Med dessa åtgärder får vi spårburen trafik men på ett annat sätt än man tänker på idag.
Vänliga hälsningar
Gunnar Hedberg (m)
FRÅGA:
Er syn på skolan och dess resurser. För lite eller för mycket eller är det tillräckligt med resurser inom skolan?
Stefan
SVAR:
Folkpartiet tycker att skolans resurser behöver ökas. Vi satsar i vårt förslag
till budget 15 miljoner extra i riktade insatsertill lågstadiet. Vi vill återinföra speciallärare och ge de elever som behöver det extra stöd.
Karolina Hilding (fp)
SVAR:
Skolan är ett av de allra viktigaste politikområdena. Vårt bestämda mål är att alla barn ska lämna skolan med godkända studieresultat. Skolan är därför det enskilda område som tilldelas mest pengar i kommunens budget.
Förskola: 798 mnkr, skolbarnsomsorg: 121 mnkr, förskoleklass: 71 mnkr, grundskola: 1 395 mnkr, obligatorisk särskola: 111 mnkr, gymnasieskolan: 660 mnkr gymnasiesärskola: 55 mnkr och vuxenutbildning: 88 mnkr. Utöver det fördelar drygt 4 mnkr till integrationsinsatser till barn i förskoleåldern.
I förskolan innebär de ca 91 000 per barn och i grundskolan innebär det ca 79 000 per elev som sedan fördelas utifrån att behoven ser olika ut i olika skolor och stadsdelar.
Lena Hartwig (s)
SVAR:
Den borgerliga alliansen är överens om att införa betyg från årskurs 6 och i flera steg än de möjligheter som finns idag.
Skolan är en prioriterad fråga för den borgerliga alliansen och naturligtvis då också för Centerpartiet. Det är högst anmärkningsvärt att eleverna i Uppsala, känd för sin lärdomstradition inte når bättre resultat i skolan. Det är uppseendeväckande att resultaten inte förbättrats trots att vänstermajoriteten tillfört ytterligare resurser till skolan. Detta visar att resurserna används fel. Kunskap, kvalitét samt ordning och reda måste ges högre prioritet och det ska vara lugn och ro i klassrummen för att ge lärare och elever en studie och arbertsmiljö som ger möjlighet att klara uppsatta kunskapsmål.
Den borgerliga alliansen tillskjuter mer pengar till grundskolan främst för satsning på de yngsta barnen. När det gäller gymnasieskolan vill vi införa betygsintagning från och med höstterminen 2008 och i samverkan med näringslivet stärka och utveckla yrkesvägledningen och yrkesutbildningen.
Lars O Ericsson, kommunalråd (c)
SVAR:
Vänsterpartiet anser att det framför allt behövs är fler vuxna i skolorna, inte bara lärare utan också assistenter, skolsköterskor, kuratorer och genuspedagoger. Därför vill vi som enda parti i kommunen höja skatten med 20 öre så att vi får in ytterligare resurser till framför allt förskola, skola och äldreomsorg. De befintliga resurserna måste också fördelas mellan skolor och elever utifrån socioekonomisk bakgrund och modersmål. Detta för att de elever som behöver extra resurser också skall få det - alla har inte samma förutsättningar att klara skolan.
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd (v)
SVAR:
Det behövs investeringar men också ett flexibelt utnyttjande av lokaler
eftersom elevantalet kommer att sjunka. Vi vill förändra arbetsformer
genom att stärka värdegrundsarbetet. Ordning och reda och en god
arbetsmiljö är grunden för lärandet. Självständigt arbete och eget
ansvarstagande är bra och viktigt att utveckla, men ibland ställs alltför
stora krav på skoleleverna. De behöver mer stöd, hjälp och vägledning. Det
måste dock finnas en grundläggande acceptabel nivå i skolan, t ex när det
gäller läromedel.
Gustaf von Essen (kd)
FRÅGA:
Varför ingen medieundervisning i Uppsalas skolor?
Hälsar
Synnöve Tröen
SVAR:
Jätteviktigt perspektiv du tar upp. Jag är själv utbildad journalist och kan konstatera att vi har flera oerhörda problem med hur massmedia fungerar idag:
1) Samtidigt som kraven på producerade nyhetsinslag ökar minskar dras det ner på redaktionerna, vilket får till följd att journalisterna är oerhört beroende av färdigproducerat material som sedan ges nyhetsutrymme utan någon som helst journalistisk granskning. Många utbildade journalister arbetar numera som informatörer och har alltså till uppgift att marknadsföra företag eller organisationer, gränsen mot reklam är hårfin, men det ger naturligtvis oerhört mycket större tyngd att få ut sitt budskap på "nyhetsplats" än i en annons.
2) I spelet om annonsintäkter gäller det att ha så många tittare/lyssnare/läsare som möjligt, och för att uppnå det tenderar många låta nyhetsvärderingens främsta kriterium vara huruvida något "säljer lösnummer" eller inte, medan frågor av större relevans för samhällsutvecklingen prioriteras bort.
3) Det är väldigt få ägare som totalt dominerar massmedieutbudet, vilket gör att "den andra sidan" som finns av varje händelse inte alltid belyses.
Det finns dock motströmningar. Stockholms Fria Tidning är ett sådant positivt exempel.
Naturligtvis måste problemen förknippade med hur nyheter värderas och sprids belysas i skolundervisningen, och naturligtvis har jag som opinionsbildare en uppgift i att föra diskussion om frågan. Att uppmana elever att dagligen se på nyheter eller läsa tidningen, så att de vet vad som händer, är inte tillräckligt - det gäller att läsa med kritiska ögon. Det som står i tidningen i inte nödvändigtvis sant, och det är aldrig hela sanningen.
Niclas Malmberg (mp)
SVAR:
Visst finns det sådan undervisning.
Sedan är nog skolorna olika bra på att genomföra det i praktiken.
Uppsala kommun har en IT-policy, som som en separat del beskriver frågor om IT i skolan. Det var vi nästan först i kommunen med.
Vi har ett IT-padagogiskt centrum med flera resurspersoner som jobbar mycket aktivt med detta.
I arbetet med att utveckla IT i skolan sker just nu följande:
Pedagogiskt IT-centrum bedriver utbildning, rådgivning, systemägarskap och implementering av Rexnet. Utveckling av Rexnet sker i samverkan med de kommuner som är delägare i institutet för Virtuella Lärande Miljöer (VLM)
I det nationella ITiS-projektet har Utsikt genomförts med 50 deltagare.
Vi har GUC, skolor med mediaprofil m.m. It-gymnasiet, Rosendalsskolan m.m.
Det är snarare så att det finns ovanligt mycket i Uppsala.
Lena Hartwig (s)
SVAR:
Du tar upp en mycket viktig fråga. Svensk media ägs idag av ett fåtal personer. För att konkurrera med reklam tv-kanaler blir även de s.k. public service-kanalerna (1 och 2) allt mer inriktade på nöje och lättare nyheter. Det är inte lätt för någon idag att se bakom det som skrivs och sägs. Det går att manipulera så väl ljud som bilder. Det är viktigt att förstå att det som sägs i media inte är sanningen. Ingen kan vara helt objektiv och bortse från samhällsströmningar och yttre påverkan. Skolans läroplan säger bl.a. att skolan skall ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem samt att skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola har kunskaper om medier och deras roll och kan använda informationsteknik som ett verktyg för kunskapssökande och lärande. Det är alltså skolans skyldighet att lära barnen vara kritiska och kunniga. Sedan är det politikens skyldighet att ge skolan de resurser som behövs för att de skall klara sitt uppdrag. Just därför ställer vi oss inte bakom de skattesänkningar som de andra partierna förespråkar.
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd (v)
SVAR:
På gymnasiet finns ju redan mediaprogrammet. Man kan visst tänka
sig mer av detta även i grundskolan, t ex genom särskilda profilklasser,
och om det finns friskolor som vill utveckla detta område.
Gustaf von Essen (kd)
SVAR:
Du tar upp flera viktiga aspekter men en som har en direkt koppling till skolans viktigaste uppgift, att förmedla kunskaper är ju att utan ämneskunskaper kan en person inte rätt bedöma vad han ser eller hör.
Med en kritisk hållning i förening med egna kunskaper kommer vi långt.
Vänliga hälsningar
Gunnar Hedberg (m)
FRÅGA:
Vad skall ni göra för att hindra Uppsala att alltmer bli en trist förort till Stockholm? Det räcker inte med byggande av ett musikens hus. Den klassiska bandyfinalen är snart det enda positiva som sätter Uppsala på kartan. Uppsalaborna är värda ett bättre öde.
Fd Uppsalabo
SVAR:
Jag håller inte med om att Uppsala allt mer blir en trist förort till Stockholm, tvärt om ser jag en positiv utveckling med allt större nöjesutbud och kulturinslag, inklusive idrottsevenemang. Vad fanns på 80-talet av allt det utbud vi har idag? Men det gäller naturligtvis inte att slå sig till ro med det och kommunen har en viktig uppgift att se till att olika evenemang kan gå av stapeln, och jag tycker det är tråkigt att vissa politiker inte inser det. Reggaefestivalen är ett lysande exempel; en härlig festival musikaliskt, men där folkpartiet gjort allt det kunnat för att hindra festivalen att genomföras i Uppsala. De arenor Uppsala har ska utvecklas - men det gäller att inte lägga alla ägg i samma korg, det är en mångfald av kulturyttringar som skapar en positiv utveckling!
Niclas Malmberg (mp)
SVAR:
Uppsala har många möjligheter. Vi måste göra det lättare för småföretagare att
etablera sig i Uppsala och se till att hela centum fortsätter att vara levande
och attraktivt. Kommunens relation till företagen måste förbättras vilket i sin
tur leder till att fler arrangörer kommer att vilja lägga sina evenemang i
staden.
Karolina Hilding (fp)
SVAR:
Det är mycket viktigt att det finns många och trevliga arrangemang i Uppsala under hela året. Viktigt med ett brett utbud av aktiviteter . Kommunen måste som jag ser det jobba än hårdare med att försöka locka till sig evenemang av olika slag, idrottstävlingar, musikarrangemang och olika kulturevenemang.
Angående Musikens Hus så får vi alla hoppas att huset blir en tillgång för Uppsalaborna och att det inte endast blir en ekonomisk kvarnsten. Det ska ju vara ett hus för alla heter det och det är min förhoppning att där blir allt från hårdrock till klassisk musik och att det jobbas hårt för att få många bokningar i dessa salar så att inte driftskostnaderna drar iväg. Centerpartiet sade nej till byggandet av denna alldeles för dyra byggnad som dessutom egentligen är för liten för att stora artister ska kunna uppträda där. Nu byggs huset och då gäller det att ändå göra det bästa av det hela när det väl är färdigt.
Lars O Ericsson, kommunalråd (c)
SVAR:
Det händer mycket i Uppsala nu. Vi bygger bostäder, ca 1 800 påbörjades 2005. E 4 blir klar nästa år. UKK och bandyfinalen har du själv nämnt. I år genomförs ca 15 SM-tävlingar i olika sportgrenar, senast nu i helgen modern femkamp och stafett-SM. Nytt resecentrum är på gång. Kulturnatten gick av stapeln i helgen, med närmare 600 olika programpunkter för alla åldrar och smaker. Reggeafestivalen med ca 30 000 besökare i augusti. Gratis entré på museerna. Nationer, många olika musikarrangemang på Fyrishov, Katalin och andra nöjesställen i staden. Fyrishov med äventyrsbad och spa. Flera nya restauranger har öppnat under hösten. Storsatsning på besöksnäringen - Tillsammans mot elitserien. Näst största kongresstaden. Så nog tycker jag att du borde hitta något intressant i din gamla hemstad.
Lena Hartwig (s)
SVAR:
Uppsala har mer att erbjuda än bandyfinalerna och Musikens hus. Med institutioner som Universitetet, Domkyrkan, Botaniska trädgården etc. samt anläggningar som Fyrishov är Uppsala allt annat än en tråkig förort till Stockholm. Vänsterpartiet vill fortsätta satsa på fritidsgårdar, replokaler, föreningsverksamhet och framförallt ungdomsverksamhet som t.ex. Grand och Ungdomens Hus. Detta för att Uppsala ska bli en attraktiv stad för ungdomar. Vi vill öka stödet till kulturen. Vi vill bygga en ny multiarena som kan användas till friidrott och när Studenternas är upprustad och ishallen/evenemangsarenan i Gränby byggd kan vi bli en ännu bättre idrotts- och evenemangsstad.Sist men inte minst ska vi öka tillgängligheten till och bygga ut Uppsalas centrum.
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd (v)
SVAR:
För att Uppsala skall utvecklas måste det finnas ett positivt
företagsklimat. Politiken skall inte vara ett hinder utan en hjälp i
utvecklingen i Uppsala. Det är också väldigt viktigt med en
attitydförändring. Det duger inte att vila på gamla lagrar, utan en stad
som Uppsala måste satsa på utveckling och förändring så att vi kan stå på
egna ben. Uppsala skall bli känt som en trivsam stad med kultur och
idrottsevenemang som väcker intresse. Samverkan med företag och
organisationer om kring detta skall utvecklas.
Gustaf von Essen (kd)
SVAR:
Evenemang av olika slag blir allt viktigare. Inte minst för de skapar många jobb. De gör också att staden blir mer intressant att bo och verka i.
Genom olika satsningar på allt från "SM-staden" till nysatsning på Uppsalaturismen kan staden fortsätta att ha ett eget spännande utbud.
Vänliga hälsningar
Gunnar Hedberg (m)
FRÅGA:
Ett borttagande av kårobligatoriet för studenter har varit uppe i riksdagen under den senaste mandatperioden. Förslaget blev nedröstat, med endast några få röster... Ett avskaffande av kårobligatoriet skulle kunna slå mycket hårt mot Uppsalas månghundraåriga Nationer.
Var står ditt parti i denna frågan, och är du som lokalpolitiker i Uppsala beredd att agera för ett bevarande av Nationerna?
Fredrik Jansson
SVAR:
Socialdemokraterna har tydligt tagit ställning för att behålla kårobligatoriet.
Moderaterna däremot vill avskaffa kårobligatoriet. Skulle det bli en högerregeringen ledd av moderater kan det mycket väl hända - om frågan kommer upp på nytt i riksdagen - att det finns en majoritet för avskaffande.
Ja! Nationerna är viktiga träffpunkter för studenter, inte bara som nöjesställen utan för olika fritidsaktiviteter, social samvaro och gemenskap etc.
Lena Hartwig (s)
SVAR:
Vänsterns Student Förbund är för kårobligatoriet och Vänsterpartiet följer samma linje. Vi anser inte att obligatoriet strider mot föreningsfriheten utan snarare att det behövs för att ha en stark studentrepresentation gentemot politiker, universitet och framtida arbetsgivare.
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd (v)
SVAR:
Miljöpartier tror inte att studeninflytandet gynnas bäst av att alla studenter måste anslutas till kåren, utan förespråkar att kårobligatoriet avskaffas. Rimligtvis kommer många ändå att välja att vara medlemmar av både kår och nationer helt enkelt för att man anser att de erbjuder en bra verksamhet. Vill du veta mer kan du titta på http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=12105&number=72308.
Niclas Malmberg (mp)
SVAR:
Som parti tycker vi att kårobligatoriet skall avskaffas, eftersom vi är
emot tvångsanslutning till föreningar. När det gäller nationerna i Uppsala
och Lund intar de en särställning som vi måste värna. Man kan till exempel
tänka sig skattefrihet för nationsbyggnaderna.
Gustaf von Essen (kd)
SVAR:
Lokalt ser vi naturligtvis den stora betydelse som Nationerna har.
Vid behandlingen i riksdagen var inte partiet enigt. Många menade att den principiella frågeställningen övervägde.
Vår Riksdagsman Lennart Hedquist från Uppsala var dock med och avgjorde frågan på det sätt Du önskar.
Vänliga hälsningar
Gunnar Hedberg (m)
FRÅGA:
Vad tänker politikerna göra för motorsporten i
Uppsala?
Pernilla Rosander
SVAR:
Vi har Rörken. I övrigt har vi inte diskuterat frågan.
Lena Hartwig (s)
SVAR:
Helt klart måste en lösning till stånd så att inga ser sig tvingade att använda sig av allmänna vägnätet för att utöva motorsport, sk street racing. Illegal Street racing orsakar idag bullerstörning i bostadstäta områden och är ett allvarligt hot mot trafiksäkerheten. Rörken borde vara ett förstahands val för motorbana för att samla motorsporten till ett område, men om det är möjligt är något som måste utredas.
Niclas Malmberg (mp)
SVAR:
Vi har inte diskuterat några särskilda nya satsningar på motorsport. Det har förekommit att någon politiker velat dra ned på kommunens stöd till motorstadion Rörken men det finns en stor majoritet för att kommunen ska stödja verksamheten vid Rörken.
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd (v)
SVAR:
Vi vill ha ett bra samarbete med alla idrotts- och fritidsföreningar. Jag
är inte insatt i hur läget ser ut för motorsporten, men finns det några
önskemål är det lämpligt att ta kontakt med oss politiker.
Gustaf von Essen (kd)
SVAR:
Det var en väldigt bred fråga. Vi har moderater och alliansen har en rad förslag för att stödja föreningslivet, bl a organisationer med egna anläggningar.
Är det något mer speciellt Du tänker på?
Gunnar Hedberg (m)
FRÅGA:
Jag ställer en enkel fråga till alla gruppledare vad de tänker satsa för
teckenspråkiga döva här i Uppsala?
Birgit Burman
SVAR:
Som för alla funktionshindrade måste döva så långt möjligt ges samma
förutsättningar som andra medborgare. Det gäller utbildning,
tillgänglighet i fysiska miljöer och tolkning. Detta är ett långsiktigt
arbete, och mycket kan uppnås genom utbildning och attitydförändringar för
att ge ett bättre bemötande från myndigheter och servicefunktioner.
Gustaf von Essen (kd)
FRÅGA:
Vad skall man göra åt bostadssituationen för äldre. Vilka typer av boende bör finnas? Kommunala eller privata?
Patrik Hedlund
SVAR:
Bostadssituationen för äldre personer är mycket dålig, särskilt för de som är riktigt gamla och riktigt dåliga.
Därför vill Centerpartiet och den borgerliga alliansen bygga ut äldreomsorgen med 60 omvårdnadsboendeplatser och 20 demensplatser men vi vill också bygga ut med 48 platser i den nya formen som vi kallar trygghetsboende. I dessa kan t.ex. en gammal person som inte är så dålig att han/hon behöver en vårdboendeplats hyra sig ett rum, äta i gemensam matsal, se på tv eller spela kort eller samtala med någon gemesamt om man vill. Men framförallt så ska man känna trygghet av att det finns minst en personal på plats alla timmar på dygnet. Ensamheten och oron är som vi ser det ett stort problem hos många äldre idag.
Ovan nämnda utbyggnad görs utöver de platser som dagens majoritet har påbörjat och ska börja. Kön inom äldreomsorgen är stor.-
På frågan om kommunala eller privata så anser vi att det spelar ingen roll, huvudsaken är att det finns boenden som fungerar bra och att människor blir omskötta och kan känna sig trygga men givetvis ska det finnas både kommunala och privata så att alternativen ökar.
Lars O Ericsson , kommunalråd (c)
SVAR:
I Uppsala finns en gammal tradition att tillåta olika initiativ att utvecklas.
Under de senaste åren med röd-grönt styra har enskilda initiativ ebbat ut på grund av alla hinder som majoriteten lagt ut.
Med en borgerlig ledning blir det åter fart med samverkan med näringsliv och organisationer.
Vi kommer därför säkert snart att se nya boenden som Skogssblomman, Granskolan med flera fina privata initiativ.
När det gäller boende för personer som behöver stöd så har vi föreslagit fler vårdboenden och demensboenden liksom så kallat trygghetsboende.
Det senare är för personer som inte känner sig trygga med den hemtjänst kommunen kan erbjuda men som inte behöver till exempel vårdboende.
Trygghet är nyckelordet.
Bästa hälsningar
Gunnar Hedberg (m)
SVAR:
Det måste byggas fler vårdboenden, och det är enbart kommunen som tar sådant ansvar. Vad de privata byggbolagen dock gjort är att bygga seniorboenden, dvs bostadsrätter som enbart äldre har tillträde till. Från miljöpartiets sida har vi konstaterat att det är en brist att fokus varit på bostadsrätter eftersom många äldre hellre vill ha seniorboende i hyresrättsvariant, och vi vill därför att Uppsalahem fortsätter att bygga sådana hyreslägenheter.
Mvh
Niclas Malmberg (mp)
SVAR:
Vänsterpartiet vill ha fler seniorboenden med hyresrätt. En bra hemtjänst och utbyggd hemsjukvård ska möjliggöra för de äldre som vill bo kvar hemma att göra det. Förenklad biståndsbedömning och möjligheten för äldre att få viss hemtjänst utan biståndsbedömning bör prövas.
Det är inte acceptabelt med långa köer till vårdboenden. Den utbyggnad av vårdboenden som planeras måste genomföras och boendena måste få olika inriktning som t.ex. demensboende.
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd (v)
SVAR:
Bostadssituationen för äldre i Uppsala är under all kritik. Vi anser att
det behöver byggas nya äldreboenden, och vi föreslår att man skall bygga
så kallade gemenskapsboenden, som har flexibel tillgång till vårdresurser,
allteftersom den äldres behov ökar. Vi vill också införa en boendegaranti
för de som är 85 år och äldre. Vi anser att det skall finnas en mångfald
av utförare inom äldreomsorgen, både kommunala och privata, det som är
avgörande är att de äldres behov möts, inte vem som utför det.
Gustaf von Essen (kd)
SVAR:
Den politik som vi socialdemokrater går till val på bygger på att det skall finnas tillräckligt med vårdboendelägenheter så att äldre skall kunna känna trygghet i det egna boendet oavsett vilket vårdbehov som personen har. När det gäller vårdboenden är kommunen ansvarig för planeringen och uppförandet av dessa och den politiken kommer vi socialdemokrater att även i fortsättningen föra. Seniorboendet är den mellanvårdsform som finns i dag och är ett alternativ för dem som inte har behov av ett vårdboende men som inte vill bo kvar i den egna bostaden. Det finns både privata och kommunala seniorbostäder, såväl hyresrätter som bostadsrätter. Andelen kommunala hyresrätter måste emellertid öka och det finns även en planering för detta.
Med vänliga hälsningar
Jan Ask Kommunalråd (s)
FRÅGA:
Om jag röstar på alliansen, hur kommer ni då att rätta till det trafikkaos som nu har blivit i Uppsala?
Åke E
SVAR:
I Uppsala har miljöpartiet genom socialdemokraterna haft ett orimligt stort inflytande.
De vill reglera, stänga igen, ta bort p-platser osv.
Vi vill att man använder de gator som finns till exempel genom att öppna Bäverns Gränd.
Sen behövs anpassningar. Öppnar man Dragarbrunnsgatan mer så måste bilisterna visa stor hänsyn med låg fart.
Fler parkeringar i Gatuplanet behövs också. Inte minst viktigt för kvinnor som känner det otryggt med P-hus.
Vänliga hälsningar
Gunnar Hedberg (m)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!