— Frågan om Stadts framtid avgör kommunvalet i Roslagskommunen Norrtälje, tror kommunalrådet Bengt Ericsson (c).
Stadt - fem i tolv! Under den parollen tar Aktionsgruppen Rädda stadskärnan strid för att rädda gamla anrika Stadt.
Aktionsgruppen synar vilka kandidater till fullmäktige som är öppna för en dialog med folket - bara dessa politiker är värda ett kryss i valet.
3 000 personer har skrivit på namnlistor där man ger sitt stöd till de krav som Aktionsgruppen för fram.
Vid det senaste valet 2002 vann det borgerliga blocket valet med bara futtiga 292 röster.
— Stadt avgör kommunvalet, säger Gun Svensson, aktiv i Aktionsgruppen.
De krav och idéer som gruppen för fram är:
— Det råder ett demokratiskt underskott i Norrtälje. Demokratin fungerar inte. Vi gör Stadt till ett demokratiprojekt. Om fastighetsägaren går med på ett markbyte vill vi att folket i samarbete med kommunen tar fram förslag på hur Stadt ska fungera och användas. Beslutsprocessen har dessutom varit mycket bristfällig, folket har inte kunnat påverka beslutet, säger Gun Svensson.
I maj godkände fullmäktige detaljplanen om att fastighetsägaren får bygga över 30 lägenheter på Stadtfastigheten och i dess park. Beslutet togs efter en kort och odramatisk debatt. Bara två (!) ledamöter gick upp i talarsolen; Torgny Åberg (c), och Roland Larsson (s). Båda biföll förslaget. Mats Dannewitz-Linder (mp), var den ende av de 61 folkvalda politikerna som var kritisk. Mp deltog inte i beslutet, de övriga partierna klubbade igenom detaljplanen.
Både Torgny Åberg och Roland Larsson tycker det vore fel att ändra den inslagna vägen för Stadt.
— Ett beslut är taget, det måste vi rätta oss efter. Vi kan inte hatta fram och tillbaka och agera på ett annat sätt efteråt. Det är osjyst mot fastighetsägaren. Det här är inte längre någon kommunal fråga. Markbytet är inte realistiskt. Ska vi byta den centrala Stadtmarken motsvarar den kanske en hal stadsdel utanför staden, säger Torgny Åberg.
Roland Larsson resonerar på samma sätt.
När frågan var uppe i fullmäktige var kommunalrådet Bengt Ericsson (c), helt tyst. Nu ventilerar han sina synpunkter för UNT:
— Det är helt galet att Stadt får bygga radhus i parken. Det ogillar jag, säger Bengt Ericsson.
— Varför sa du inte det i fullmäktige i maj?
— Torgny Åberg är byggnadsnämndens ordförande, jag ville inte gå emot honom, hans röst väger tungt. Självklart ska Stadt leva med restaurang och hotelldel och ett antal bostäder - men inga bostäder i parken.
Norrtälje kommuns beslut om detaljplan har överklagats. Ärendet ligger för närvarande hos länsrätten. Planen ger fastighetsägaren rätt att bygga om Stadt till bostäder. Dessutom ska två radhuslängor byggas i parken om totalt åtta radhus.