Några medelålders män i Gottsunda centrum pekar mot valstugorna inne i köpcentret, där kan vi prata politik om vi vill, själva är de inte intresserade. På den blöta asfalten på parkeringen utanför står ett gäng ungdomar och röker.
– Politik är inget folk bryr sig om här, förklarar Fahed Merdas. Han är 21 år och får rösta för första gången i år. Det tänker han göra också, han tycker själv att det känns viktigt. Han vet inte hur många av hans vänner som ska rösta, eller på vad.
– Det känns inte som att det gör någon skillnad om man röstar eller inte. Folk vet inte hur de ska göra och då orkar man inte, säger han.
Kompisen Khaled Amauya, 22 år, är en av killarna i gänget som också tänker rösta.
– Jag ska rösta på Socialdemokraterna, de ger mer möjligheter till folk som bor här. Sedan Moderaterna tog makten har de fattiga blivit fattigare och de rikare blivit rikare, säger han.
Ayhan Altun och Isa Acar ansluter till gruppen. De har just röstat i Gottsundabiblioteket. De är 26 år och röstade även förra valet. På Moderaterna, avslöjar Ayhan. Men i år har både hon och Isa röstat på Piratpartiet.
– Jag vill inte ha ett Big Brothersamhälle med övervakning, säger Ayhan Altun. Hon tycker att integritet och säkerhet i samhället är viktigt, och att det är självklart att rösta om man kan. Men hon är inte överraskad över att det är få som röstar i Gottsunda. Många äldre är ovana, och de yngre bryr sig inte.
– Det handlar om brist på kunskap och engagemang, säger Isa Acar. Folk vet inte hur det går till och håller sig därför undan. Många känner sig ändå maktlösa.
Inne i Gottsunda centrum finns de enda valstugorna i Uppsala bortsett från Stora torget. Men ungdomarna på parkeringen har inte lagt märke till dem.
Inne i köpcentret är det lugnt utanför de två blockvalstugorna, den valyra som råder på gator och torg över landet är inte lika tydlig här. Kjell Viberg, ordförande för Socialdemokratiska föreningen i Gottsunda och Sunnersta står i de rödgrönas gemensamma valstuga. Han säger att det finns ett stort intresse, mest för informationsbladen om de olika partierna och vissa har även frågat om praktisk hjälp.
Skillnaden i valdeltagandet mellan olika områden i Uppsala är mycket stora. Lägst är valdeltagandet i invandrartäta områden, som Gottsunda, Sävja, Stenhagen och Gränby. I Nåntuna och Sunnersta var det flest som röstade, 91 procent, medan bara 60 procent röstade i Norra Gottsunda. Men är det invandrartätheten som avgör, eller är det fattigdom?
Det är svårt att veta, eftersom det ofta hänger ihop.
– Många personer med utländsk bakgrund har ofta en låg socioekonomisk ställning med lägre inkomst och delaktighet vilket har betydelse för valdeltagandet, det gäller även för infödda svenskar i samma ställning, säger statsvetaren Gunnar Myrberg som forskat om deltagande och integration.
För att jämna ut skillnaderna i valdeltagandet måste de socioekonomiska klyftorna minska.
– Om man verkligen vill få fler att rösta i Gottsunda räcker det inte med några tusenlappar till föreningslivet och att sätta upp valstugor, säger han.
Om man går och röstar eller inte beror framförallt på om man anser sig tillhöra samhället eller inte. Känslan av att det ändå inte spelar någon roll är vad som får många att strunta i att rösta.
– Men det verkligt intressanta är de 60 procent i Gottsunda som faktiskt går och röstar. Det är fortfarande en hög andel internationellt sett, säger Gunnar Myrberg.
Stadsdelen som inte röstar
I Gottsunda är valdeltagandet som allra lägst i Uppsala. De Gottsundabor vi pratar med rycker mest på axlarna åt frågor om valet.
Kahled Amaya och Fahed Merdas.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!