Det var föreningen Ungdomsperspektivet och ABF som anordnade valdebatten för unga. Fokus låg på skolan, en fråga som engagerar många unga, som ju själva går i skolan. Först fick representanterna från partiernas ungdomsförbund presentera sig och säga vad de tycker om hur man ska påverka skolan genom att svara på varför Pisa-resultaten sjunker jämfört med till exempel Japan. Partierna var ganska överens om att det krävs mycket jobb och resurser till svenska skolan.
– Det finns inga snabba lösningar, det gäller att höja läraryrkets status, sade Hedda Tingström, Ung Vänster.
Fredrik Hultman från MUF höll med om att statusen behöver höjas:
– Men det tar mer än två minuter att förklara för vad som egentligen är fel med skolan, sade han.
Det togs upp tre huvudfrågor som representanterna från de olika politiska ungdomsförbunden fick svara på under debatten. Den första frågan var driftsformen av skolan, alltså hur skolan ska drivas, om det ska vara friskolor eller inte och om det ska vara ett fritt skolval. Olle Romlin, CUF, tyckte att föräldrarna skulle bestämma vilken skola eleverna ska gå på.
– Vi tycker att föräldrar ska tvingas att ta ett ansvar för att välja var deras barn ska gå. Föräldrarna måste bry sig om sina barns framtid, så det inte bara blir närmsta skola, sade Olle Romlin.
Den andra frågan som togs upp var lärarrollen. Partierna var ense om att lärarens roll behövde stärkas men inte hur. Unga feminister ville att det skulle lyftas att det var ett kvinnligt yrke och därför behöver det stärkas och göras mer jämlikt, medan andra tyckte att läraren skulle få mer att säga till om. Den tredje frågan var elevhälsan och där var alla överens om att det behövdes mer skolkuratorer och mer resurser till dem och att elevhälsan var viktig.