Skolan har rätt att dra politiska gränser
Inför höstens val är det endast de partier som finns representerade i Uppsalas kommunfullmäktige och Riksdagen som får komma till tals i gymnasieskolorna i Uppsala kommun. Något som diskuterades vid senaste rektorsmötet.
Men i slutänden är det rektorerna som fattar det avgörande beslutet eftersom skolan inte är en offentlig plats.
— Det finns en dom i regeringsrätten som säger att skolor har rätt att dra gränsen vid partier i kommunfullmäktige och riksdagen. Det ligger inte i strid med lagen om yttrandefrihet enligt JO (Kerstin André), säger Ove Bergwall.
Enligt honom har skolan rätt att stänga ute alla partier om de skulle vilja. Men om man nu väljer att ta emot besök så tycker han att det är viktigt att hålla en rak linje.
— Det var väl några kommuner som hade valt ut vissa partier av de mindre partierna så att de fick komma, men inte alla.
I Uppsala kommun väljer de flesta rektorerna att gå på Owe Bergwalls linje.
Vilka partier är välkomna till er skola inför valet i höst? Bolandsskolan, rektor Reine Sjödin.
— Vi har tidigare gjort en överenskommelse med alla rektorer på en rektorskonferens där vi kom överens om att man som parti måste vara representerad i kommunen eller riksdagen för att få besöka skolorna. Vi har inte fått några förfrågningar i år så vi har inte behövt ta i problemet ännu. Visserligen är överenskommelsen några år gammal eftersom det inte är val så ofta, men vi har inte haft någon anledning till att ompröva den.
Celsiusskolan, rektor Daniel Larsson.
— Jag är ny rektor här på skolan, men på tidigare ställen där jag har varit har man välkomnat de partier som är representerade i riksdagen. Jag måste kolla upp vad kommunen här har för policy.
— Personligen tycker jag att de demokratiskt existerande partierna ska få komma till skolan, men då måste de också ha demokratiska värderingar.
Ekebygymnasium, rektor Inger Söderberg.
— Vi gör som de flesta övriga gymnasieskolor och släpper bara in de etablerade partierna. Med andra partier kan det bli bråk eller otrevligheter. Jag har gjort så här i andra kommuner också. Vi har pratat om det här och kommit fram till att det är det bästa.
Fyrisskolan, rektor Christer Rosell.
— Vi bjuder in de partier som står för demokratiska värden. När det kommer till Feministiskt initiativ och Junilistan kommer vi att ta en diskussion för att besluta om partierna uppfyller kraven.
Grafiskt Utbildningscenter, rektor Sten Bergman.
— Alla partier i Riksdag eller kommunfullmäktige är välkomna. Det är prejudicerande för hur vi gör ute på skolorna.
Jällaskolan, rektor Hans Johansson.
— Vi följer ju samma linje som vi diskuterade på rektorsmötet i fredags att alla partier som är invalda i kommunfullmäktige och riksdag är välkomna.
Katedralsskolan, rektor Gunnar Salomonson.
— Vi bjuder in de partier som är representerade i riksdag och kommunfullmäktige till våra egna arrangemang som informationstillfällen och debatter.
Linnéskolan, rektor Lars Palmqvist.
— Alla som finns representerade i kommunfullmäktige i Uppsala. Det finns ett gemensamt beslut i rektorsgruppen som vi följer.
Lundellska skolan, rektor Gunilla Stenkula.
— Alla partier som finns representerade i Kommunfullmäktige. Men det råder olika syn på om det var ett beslut eller om det var en rekommendation. Förut har mitt argument varit att det kan bli oro eller bråk men eftersom den saken inte är klarlagd så hänvisar jag till rektorsmötet, att de som finns representerade är välkomna.
Rosendalsgymnasiet, Olle Bergh.
— Vi har precis haft en debatt där vi bjöd in riksdagspartierna. Vi gör en avgränsning av praktiska skäl. Vi kommer att hålla oss till de partierna eftersom det finns störst intresse av dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!