Sverigedemokraterna är det i särklass mest avhoppsdrabbade partiet i kommun- och landstingsfullmäktige i länet. SD-ledamöter står för nästan vart fjärde avhopp hittills under mandatperioden, trots att partiet bara har cirka fyra procent av mandaten. Distriktsordföranden Pavel Gamov bekräftar att den höga omsättningen är ett problem för partiet. Han ser flera tänkbara orsaker till de många avhoppen.
– Många av våra förtroendevalda har bristande erfarenhet av politiskt arbete, och från distriktets sida har vi kanske inte alltid varit tillräckligt bra på att utbilda dem, säger han.
– Det finns dessutom ett starkt socialt tryck mot våra politiker. Ibland kan till och med den egna familjen vända sig bort från den som engagerar sig i SD, fortsätter Pavel Gamov.
Eftersom SD har korta listor med få ersättare till många av de folkvalda församlingarna har partiet ofta problem att ersätta de avhoppade företrädarna.
– Med valframgångarna 2010 kan man säga att efterfrågan på vår politik blev större än utbudet av kandidater som var villiga att representera partiet, säger Pavel Gamov.
Sverigedemokraterna har på många håll gått till val med öppna vallistor, som möjliggör att vem som helst kan skrivas in på listorna, med följden att personer som inte är Sverigedemokrater har kommit in i fullmäktige.
– Öppna listor har inte fungerat och vi kommer sannolikt att sluta med det i nästa val, säger Pavel Gamov.
En kartläggning som tidningen Expo gjorde i oktober förra året visade att 267 Sverigedemokrater i hela landet, både ersättare och ordinarie, vid den tidpunkten hade lämnat sina uppdrag i kommunfullmäktige sedan valet. 50 avgick på grund av missnöje med sitt parti. Stefan Lundkvist, kommunfullmäktigeledamot i Uppsala, lämnade för ett år sedan SD och blev politisk vilde. Bakom avhoppet låg en intern strid där Stefan Lundkvist kritiserade partiet för att detaljstyra ungdomsförbundet.
– Det finns en osund partikultur i SD. Om man kommer på kant med partiledningen är det få som gråter några tårar om man tvingas bort, säger han.
Den tidigare partikamraten Pavel Gamov instämmer inte i Lundkvists beskrivning av partiet.
– Jag kan bara beklaga att det blev så här, säger han.
Stefan Lundkvist säger att han och Pavel Gamov har en fortsatt bra relation. Gamov uppger att de båda inte är ovänner.
– Men det är ju vårt mandat han sitter på, och vi skulle helst se att en Sverigedemokrat satt på det.