Så tycker politikerna om bostadsort och bakgrund
Hälften av era politiker bor i centrala Uppsala, vad tycker du om det?
— Vi är ju starka i de områdena så därför representerar vi vår väljarkår ganska väl. Men naturligtvis ska man titta på hela väljarkåren och då tycker jag att vi har en god spridning av orter högt upp på vallistan. Där finns Knutby, Sävja och Gottsunda bland annat.
Så du tycker inte att ni företräder en mindre grupp, de som bor centralt?
— Nej, det måste jag direkt protestera mot. Vi har väldigt många representanter som kan olika områdens problem genom sina yrken och som till exempel jobbar med integration, skolan eller är lantbrukare.
Spelar det någon roll var en politiker bor?
— Jag tror att det är mindre viktigt var man bor än att man är allmänorienterad och har intresse för alla sorters frågor. De svenska partierna är ju idépartier där idéerna är centrala. Men politikens praktiska utformning kommer ur erfarenheter och där kan våra sakkunskaper naturligtvis bidra.
Niclas Malmberg (mp):
Miljöpartiet är ett av de partier som har lägst andel kandidater med utländsk bakgrund, vad tycker du om det?
— Vi ligger ganska nära hur det faktiskt ser ut i Uppsala. Om än lite under. Men tittar man på våra förstanamn, de som väljs in i kommunfullmäktige om vi får samma valresultat som nu, har 20 procent av kandidaterna utländsk bakgrund.
Vad tar ni hänsyn till när ni sammanställer vallistorna?
— Vi har ett provval och efter det gör vi justeringar där vissa aspekter vägs in. Vi har inget uttalat krav på geografisk fördelning eller etnisk ursprung. Men det tas ändå hänsyn till. Till vallistan i höst flyttades till exempel en person med utländskt ursprung upp på listan jämfört med vad provvalet hade visat.
Tror du att det har någon betydelse för politiken var politikerna bor?
— Det är klart att den verklighet man inte möter har man ingen kännedom om. Man kan till exempel bli rädd för vissa kulturyttringar om man aldrig kommer i kontakt med dem. Men det är ju inte så att någon i kommunfullmäktige agerar för sitt eget bostadsområde. Däremot har man detaljkunskaper om området som kan vara till hjälp när man fattar beslut.
Hilde Klasson (s):
Ni är ett av de partier som har flest politiker bosatta i Gottsunda, hur kommer det sig?
— Jag tror ju att det beror på att människor som bor i ytterområdena tycker att vi för en bra politik. Sedan har vi också varit ute och kommunicerat med folk i Gottsunda, framför allt på den tiden det fanns stadsdelsnämnder och vi var närvarande lokalt. Då gjorde vi mycket gott i Gottsunda, så det kan vara ett resultat av det.
Men har ni aktivt rekryterat kandidater från ytterområdena?
— Nej, att ha ett politiskt uppdrag är inget man får i en handvändning. Vi tar inte in någon bara på grund av var den bor eller vilket etniskt ursprung personen har. Det ligger ett långsiktigt arbete bakom politiskt engagemang.
Spelar det någon roll var en politiker bor?
— Jag tror inte det har nån betydelse var man bor just nu. Men däremot var man har bott tidigare i livet. Det spelar roll för vilka referensramar man har. Om jag tittar på mig själv är jag uppväxt i ett hyreshus i Sala backar och självklart har det präglat mig. Senare har jag bott i villa. Och jag ser att det finns oerhört stora skillnader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!