Så höll alliansens Uppsalalöften

Barngrupperna i för-skolan har växt, men skolresultaten har blivit bättre. Men framför allt har ett systemskifte skett mot mer privatiseringar under alliansens fyraåriga maktinnehav i Uppsala.

Kungsgatan, tät trafik, dålig luft.

Kungsgatan, tät trafik, dålig luft.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Val2010-09-16 10:09

Ett helt annat synsätt präglar Uppsala kommun i dag jämfört med för fyra år sedan. Nu är valfrihet, konkurrensutsättningar och privatiseringar honnörsord. Genom en rad reformer har de borgerliga politikerna öppnat för fler privata aktörer.
– Jag skulle vilja kalla det en revolution för Uppsalaborna, säger kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (M).
Några exempel är att äldre med hemtjänst i dag fritt kan välja vem som ska utföra hemtjänsten, kommunen eller ett privat företag. De privata företagen har också vunnit mark när det gäller äldreboenden. Nästan alla äldreboenden har upphandlats och över hälften drivs
i dag av privata företag.

Under mandatperioden har också en så kallad utmanarrätt införts som innebär att vem som helst kan utmana en kommunal verksamhet, om man tror sig kunna driva den bättre än kommunen. Kommunen måste då utreda om en upphandling ska genomföras.
Enligt Gunnar Hedberg handlar denna ”revolution” om att Uppsalaborna ska få bestämma mer själva. Och han menar att den ökade konkurrensen lett till bättre kvalitet, men till ett lägre pris. En situation utan förlorare, helt enkelt. Men den rödgröna oppositionen håller inte med:
– Jo, nog är det en revolution alltid, en borgerlig privatiseringsrevolution. Problemet är bara att pris hela tiden har gått före kvalitet och det har lett till försämringar för Uppsalaborna, säger kommunalrådet Marlene Burwick (S).

Hon tycker att alliansen privatiserar för privatiseringarnas skull, utan att se till vad det innebär för människorna.
– Vi har inget emot privat regi, men de ska inte ske av svepande ideologiska skäl, utan göras för att man vet att en privat utförare kan göra jobbet bättre.
Marlene Burwick pekar också på att alliansen inte levt upp till sina vallöften om mindre barngrupper i förskolan och tak över huvudet för hemlösa.
– Båda de frågorna är viktiga välfärdsfrågor där man har misslyckats. Till exempel har man hanterat utbyggnaden av förskolan genom att pressa in fler barn i de befintliga grupperna, i stället för att bygga fler förskolor.

Inom äldreomsorgen och skolan, som var två högt prioriterade områden för alliansen i valet 2006, har resultatet varit bättre. Den kö till äldreboenden som alliansen lovade att bygga bort har kortats. Och skolresultaten är bättre. Däremot har man inte nått ändra fram i borgerliga hjärtefrågor som sänkt skatt och ett bättre företagsklimat.
– När det gäller företagsklimatet är vi visserligen långt från vårt ambitiösa mål, men rörelseriktningen är väldigt positiv. Och jag tycker att det är ganska fantastiskt att vi klarade en skattesänkning samtidigt som kommunen gick med ett positivt ekonomiskt resultat under den värsta lågkonjunkturen, säger Gunnar Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om