S satsar på jämlika listor

Många av partierna i Heby kommun är glada för att de får ihop en lista med kandidater till kommunfullmäktige över huvud taget, och hur väl man lyckats med att få hela samhället representerat varier.

Carina Schön
är förstanamn på S-listan i Heby. Hon har varit politiskt aktiv sedan 1970-talet.

Carina Schön är förstanamn på S-listan i Heby. Hon har varit politiskt aktiv sedan 1970-talet.

Foto: Erika Hagegård

Val2010-05-20 10:42

Socialdemokraterna kör stenhårt på varannan damernas, men på både Moderaternas och Vänsterpartiets listor är bara var tredje person kvinna.
Carina Schön är förstanamn på Socialdemokraternas lista i Heby kommun och har varit aktiv i partiet sedan slutet av 70-talet.
– Vi har flera mandatperioder i rad bestämt att vartannat namn på vår lista ska vara en kvinna och det har inte varit några problem att hitta kvinnor som vill ställa upp. Längst ner på listan har vi faktiskt fler kvinnor än män, säger Carina Schön.

Nu har ni nästan 57 procent kvinnor på listan, planerar ni att kvotera in män?
– Just nu finns ett stort intresse bland våra kvinnliga medlemmar att stå med på listan. Men vi strävar efter att varva män och kvinnor i så hög utsträckning som möjligt, oavsett vilket kön som är i minoritet. Som princip tycker jag att det blir bäst när båda könen är lika starkt representerade, säger Carina Schön.
Hon berättar att beslutet från början ifrågasattes av vissa inom partiet men nu har det blivit helt naturligt med varannan damernas.
– Sedan jag började har det blivit fler kvinnor som är chefer och som jobbar inom den kommunala förvaltningen som helhet. Idag sköts alla uppdrag av både män och kvinnor, det är ingen större skillnad.

Tycker du att det här har påverkat den politik ni bedriver?
– Alla mjuka frågor, som barnomsorg och skola har fått ökad betydelse, säger Carina Schön.
Socialdemokraterna har lyckats sämre med att engagera människor med utländsk bakgrund. Drygt nio procent på listan är antingen födda utanför Sverige eller har två föräldrar från ett annat land.
– Här har vi misslyckats men vi stänger inte ute någon. Det gäller att vi lyckas fånga upp det intresse för samhällsfrågor som finns överallt och aktivt fråga och bjuda in människor, säger Carina Schön.

Vänsterpartiet är det parti i Heby som har flest personer med utländsk bakgrund på sin lista, knappt 42 procent. Däremot är andelen kvinnor bara 33 procent.
– Vi har haft svårt att få människor att ställa upp, allra helst kvinnor. Överst på vår lista har vi iallafall försökt varva män och kvinnor men vi har diskuterat att starta en kvinnogrupp för att locka fler kvinnor till vårt parti, säger Bengt Löfling (V).
Ännu sämre ser det ut på Moderaternas lista där bara 30,4 procent är kvinnor.
– Vi har aktivt försökt att värva fler kvinnor men vi har inte lyckats. Det blir väl lite självuppfyllande, män rekryterar män. De flesta nya namnen på vår lista är unga män. Vi har många kvinnliga sympatisörer men tyvärr vill de inte stå med på vår lista, säger Rickert Olzon (M).

Gör ni något för att förändra det här?
– Det är en ständigt pågående diskussion men vi har inte hittat någon bra lösning. Jag är inte helt förvånad över att vi ligger sämst till i den här statistiken men det är tråkigt att det är som det är. I år ser det faktiskt sämre ut än tidigare, vi har haft fler kvinnor på våra listor, säger Rickert Olzon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!