Rysare om makten i Uppsala kommun

Uppsala kommun går mot ett helt jämnt resultat mellan blocken. Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling öppnade under natten för samtal över blockgränserna.

Stämningen hos Caroline Hoffstedt, Erik Pelling och Marlene Burwick var till en början hög på Socialdemokraternas valvaka i Uppsala, trots en rejäl nedgång. Men frågan om makten i kommunen var en riktig rysare för S ännu sent på valkvällen.

Stämningen hos Caroline Hoffstedt, Erik Pelling och Marlene Burwick var till en början hög på Socialdemokraternas valvaka i Uppsala, trots en rejäl nedgång. Men frågan om makten i kommunen var en riktig rysare för S ännu sent på valkvällen.

Foto: Staffan Claesson

Val2018-09-10 02:26

Tidigt på måndagsmorgonen meddelar Valmyndigheten att samtliga 161 valdistrikt till valet i Uppsala kommun har räknats färdigt. Valnattsresultatet tyder på en riktig rysare: Socialdemokraterna, Vänsterpartier och Miljöpartiet ser tillsammans ut att få 36 mandat i fullmäktige. Alliansen med Moderaterna, Centerpartier, Liberalerna och Kristdemokraterna ser ut att få exakt lika många, också 36 mandat. Sverigedemokraterna (SD) får sju mandat och Feministiskt initiativ (FI) två mandat. 

S-rådet Erik Pelling öppnade under valnatten för samarbete över blockgränsen:

– Vi är det största partiet, men vi kommer att bjuda in till samtal över blockgränserna i veckan. Jag uppfattar att det finns en öppning, genom motståndet mot SD, sade Erik Pelling på valnatten.

LÄS MER: Pelling (S) öppnar för samarbete över blocken

Inviten om ett organiserat samarbete avvisades emellertid raskt av Moderaternas oppositionsråd Fredrik Ahlstedt från Alliansens valvaka på Flustret:

– Det är inte aktuellt. Valet visar tydligt på en förskjutning till Alliansens fördel även om vi moderater tappar något. Däremot kan vi diskutera sakfrågor, sade Ahlstedt.

Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan förklarade att kommunen behöver ett majoritetsstyre, men gav inga besked om S-inviten. Liberalerna går framåt med cirka en procentenhet i Uppsalas kommunval. UNT nådde honom vid 01-tiden när han satt på cykeln på hemväg från partiets valvaka:

– För oss kommer Alliansen först, men vi är pragmatiska och måste först invänta alla röster innan vi kan säga något helt säkert. Men Uppsala behöver ett majoritetsstyre, sade Mohamad Hassan.

Sist kvar på Alliansens valvaka var Centerns kommunalråd Stefan Hanna. Partiet går fram med tre procentenheter i Uppsalavalet och tycks få två nya mandat i fullmäktige. Han avfärdade samarbete över blockgränsen:

– Vi har tydligt sett att en vänstersväng är dålig för Uppsala kommun. Ett sådant samarbete är inte aktuellt, sade han.

Även Kristdemokraternas Jonas Segersam, som också tillhör vinnarna i valet, var skeptisk till S-inviten men stängde inte dörren helt:

– De öppnar för samarbete men vill behålla ordförandeposten. Ska vi samarbeta så ska Alliansen ha kommunstyrelsens ordförandepost, sade han.

Makten i Uppsala stadshus pendlade fram och tillbaka under valkvällen, i takt med att valdistrikten räknades färdigt. Fredrik Ahlstedt förklarade under valnatten att han var redo att ta över makten i Stadshuset.

– Vi har ett gemensamt ekonomiskt ramverk och en gemensam budget och vi är redo att ta över, sade Fredrik Ahlstedt på Moderaternas valvaka på Flustret, som senare under kvällen blev en gemensam valvaka för hela Alliansen. I ett tidigt skede på kvällen rådde fortfarande ovisshet, även om inramningen andades festligheter.

Socialdemokraternas valvaka svängde under kvällen och natten från bekymrad oro till lättnad, när röstsiffrorna för riksdagsvalet rullade fram. Däremot höll kommunvalet S-medlemmarna på sträckbänken. När valvakan började ledde kommunalrådet Caroline Hoffstedt allsången, men när de första rikssiffrorna pekade på ett resultat runt 26 procent blev stämningen nervös. När partiet landade på drygt 28 procent bredde lättnaden ut sig. Kommunalrådet Marlene Burwick var försiktigt optimistisk.

– Det är starkare än vad prognoserna sagt på slutet. I jämförelse med många andra länder är det här ett starkt S-resultat, sade hon.

Vid 21.30-tiden tog deltagarna varandra i hand och stämde upp Internationalen. Och innan dess hade kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson lett kampsång bland partikamraterna på Grekiska föreningens gård.

Läget var annorlunda hos Miljöpartiet som blir Uppsalavalets stora förlorare med ett ras på sex procentenheter. Hälften av miljöpartisterna, sex stycken, ser ut att få lämna Uppsalafullmäktige. Maria Gardfjell, kommunalråd och riksdagskandidat, var besviken och konstaterade att MP haft ett starkt fäste i Uppsala hittills:

– Vi måste hitta ett annat sätt att bedriva valrörelse. Uppsala brukar gå dubbelt upp mot riket, summerade hon.

Vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau gjorde sin sista valvaka som partiets kommunalråd. Partiet gick upp med nästan två procentenheter i kommunvalet, men vid inledningen av valvakan på Elite hotell var hon orolig:

– Jag är nervös för att få ihop en rödgrön majoritet i riksdagen och i kommunen, sade hon när valvakan precis inletts.

Sverigedemokraternas Simon Alm hade hoppats på bättre siffror i riket och Uppsala kommun, där partiet ökade till drygt nio procent.

– Tidigare har vi varit undervärderade, nu verkar det vara tvärtom, sade han.

I regionvalet gick Socialdemokraterna mot en förlust på över fem procentenheter och ett tapp för den sittande majoriteten, men mycket återstod vid 01.30-tiden att räkna. Regionrådet Börje Wennberg satt med ögonen på skärmen vid valvakan:

– Jag är besviken över att vi ser ut att tappa. Jag ser gärna blocköverskridande samarbeten, sade han.

Allt pekar mot att Moderaterna i Uppsala län förlorar ett riksdagsmandat till Sverigedemokraterna. När alla valdistrikt räknats visade siffrorna att Sverigedemokraterna i Uppsala ökar från ett till två mandat i riksdagen. Det innebär att Josef Fransson, som sitter på partiets Upplandsmandat, får sällskap av ytterligare en partikamrat som väljs in för Uppsala län.

I stället förlorar Moderaterna ett av sina tre mandat efter tillbakagången i riksdagsvalet. Uppsala län har tolv mandat i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om