Det visar en ny väljarbarometer för kommunvalet i Uppsala som Novus tagit fram på uppdrag av UNT, Sveriges radio och Sveriges television.
Den styrande borgerliga Alliansen, som i valet 2010 fick en knapp majoritet med 50,6 procent av rösterna, stöds i Novus mätning bara av 37 procent. Sämst går Moderaterna som backar nästan 11 procentenheter, från 28,2 till 17,4 procent, från valet 2010. Det är ett större tapp än i mätningarna på riksplanet.
– Det är en opinionsmätning bland andra, och vi har sett att Alliansen har gått bra i andra mätningar, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Fredrik Ahlstedt.
Han påpekar att mer än var femte väljare ännu inte har bestämt sig.
– Vi jobbar hårt för att fånga in dem under de tre sista veckorna. Det är vår stora utmaning, säger han.
Alla de tre rödgröna partierna går framåt och får i mätningen egen majoritet, 52,9 procent, att jämföra med 43,3 procent i valet 2010. Socialdemokraterna, som i riket ligger ungefär på 2010 års valresultat, går i Uppsala framåt från 24,5 till 29,1 procent. "En energiinjektion", säger kommunalrådet Marlene Burwick.
– Jag tror att det beror på den samtalskampanj som vi har bedrivit i Uppsala under lång tid. Det finns en utbredd vilja till förändring bland Uppsalaborna.
De rödgrönas totala försprång är 15,9 procentenheter. Det är mycket men inte ointagligt, menar Per Adman, statsvetare vid Uppsala universitet.
– Det är en markant skillnad, nära inpå valet. Men jag skulle inte satsa allt jag äger på en rödgrön majoritet. Mycket kan hända, särskilt om det skulle inträffa något oväntat på riksplanet, säger han.
Mätningen i Uppsala visar ett större gap mellan blocken än de aktuella nationella mätningarna av hur väljarna avser att rösta i riksdagsvalet, där de rödgrönas försprång är omkring 11 procentenheter.
Men Uppsalamätningen följer ändå samma övergripande trend som på riksplanet, menar Per Adman.
– För åtta år sedan fanns en utbredd önskan om ett regimskifte i landet, och inför det här valet finns en liknande stämning. Det spiller troligen över på Uppsala, säger han.
Samtidigt har mer än var femte svarande i mätningen, 21,7 procent, fortfarande inte bestämt hur de ska rösta i kommunvalet. Även nationellt är en stor andel väljare osäkra inför valet 2014. I Novus senaste nationella väljarbarometer var 18,4 procent av väljarna osäkra; samma period 2010 var andelen 13,7 procent.
– Vi har haft unikt många osäkra väljare ända sedan finanskrisen på allvar började påverka Sverige hösten 2012, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
De osäkra är inte samma grupp som soffliggarna. De hade lika högt valdeltagande som befolkningsgenomsnittet i förra valet. Tre av fyra röstade på Alliansen 2010, och många av dem anser att vård och skola är de viktigaste frågorna.
– Möjligen har de närmare till S än till de andra rödgröna partierna. Men de kan också gå tillbaka till Alliansen. Det ökar spänningen fram till valet, säger Torbjörn Sjöström.
Feministiskt initiativ får 2,8 procent, vilket skulle räcka för att komma in i kommunfullmäktige.
– Det var jätteroliga nyheter! Jag tror att ökningen beror på att fler har engagerat sig och att vi har synts mer, bland annat med en egen valstuga på Stora torget. Och många är trötta på att inget händer i de feministiska frågorna, säger Tomas Karlsson, andranamn på FI:s lista till kommunvalet i Uppsala.
Om de rödgröna skulle behöva ert stöd för att vinna majoritet i kommunen, skulle ni då vilja ingå i en koalition med dem?
– Vi har inte diskuterat den frågan så utförligt, utan avvaktar och är öppna för förslag.
Sverigedemokraterna går fram jämfört med valresultatet 2010 från 3,3 till 6,4 procent.
– Det ligger ungefär i linje med vad vi har kunnat se i bland annat EU-valet. Men vi siktar högre än så, säger SD:s gruppledare Pavel Gamov.
SD:s förhoppning är att inget av blocken ska få egen majoritet så att partiet kan få en vågmästarroll.
– Då måste de antingen samarbeta med oss eller över blockgränserna. Och jag tror att väljarna uppfattar samarbete över blockgränserna som märkligt efter att man har smutskastat varandra under hela valrörelsen.
Marlene Burwick säger dock tvärt nej till samarbete med SD.
– Vi är öppna för diskussioner med alla partier om det behövs, även över blockgränserna, men inte med SD.
Inte heller Fredrik Ahlstedt är intresserad.
– Vi har inte haft något aktivt samarbete med SD och avser inte att ha det framöver heller.