Privat eller offentligt - det är upp till Uppsalaväljarna

Privat eller offentligt är skiljelinjen mellan de politiska blocken i Uppsala inför årets val. Det stod klart efter måndagens fullmäktigedebatt där Lena Hartwig hävdade att ökade privatiseringar inte leder till bättre verksamhet.

Val2006-05-29 17:35
Utgångspunkten var de både blockens förslag till budget, IVE-plan, för åren 2007 till 2009. De borgerliga partierna vill öka konkurrensutsättningen av den kommunala verksamheten bland annat genom att införa så kallad utmanarrätt - om en privat entreprenör tror sig kunna ta över en kommunal verksamhet så är kommunen skyldig att pröva det. Vad som utlöste diskussionen var dock förra veckans nej i kommunstyrelsen till förslaget att stödja personal som vill ta över kommunal verksamhet i kooperativ form.
— Varför ska vi stödja initiativ som splittrar vår egen organisation. Vi ska i stället satsa allt kraft på att höja vår egen kvalitet. Privatiseringar har väl aldrig lett till att bättre verksamheter skapas, sade finanskommunalrådet Lena Hartwig (s) som sade sig vara rädd för det systemskifte som ett borgerligt maktövertagande skulle innebära.

"Nytänkande"
Carolina Hilding, ny gruppledare för folkpartiet, konstaterade att Lena Hartwigs uttalande blottade den tydligaste skiljelinjen mellan blocken och centerpartisten Lars O Eriksson att systemskifte är lika med mångfald.
— Och det är inget fel i det. Jag förstår inte varför ni säger nej till kooperativ. Det innebär ju nytänkande och det finns bland personalen, men nu får de inte stöd för att utveckla sina idéer, sade han.
Niclas Malmberg (mp) ansåg att de borgerligas program, som successivt ska sänka skatten med 50 öre under nästa mandatperiod, baseras på orättvisa avgiftshöjningar.
— Den som tjänar 15 000 kronor i månaden får en skattesänkning på 13 kronor. Samtidigt höjs månadskortet för buss med 67 kronor. Det är en omvänd Robin Hood politik som bara höginkomsttagarna tjänar på, sade han.

"Inte seriöst"
Moderaten Gunnar Hedberg försvarade skattesänkningen och sade att den som cyklar ändå gör en nettovinst. Han konstaterade att Uppsala är bland de sämst rankade kommunerna i landet när Svenskt näringsliv gör sin årliga företagarbarometer.
— Vad gör kommunledningen. Tar den nödvändiga krafttag. Nej den är ganska nöjd med situationen, sade han.
Vänsterpartiet yrkade på att organisationen med distriktsnämnder ska ses över redan till hösten. De borgerliga har ett liknande förslag.
Mot det reagerade Lena Hartwig häftigt.
— Det är inte seriöst. Man måste ha längre tid på sig än en sommar för att genomföra en sådan förändring. Snälla fullmäktige betänk er, sade hon.
Men vänsterpartiet stod på sig.
— Vi vill ha ett snabbt beslut som sedan kan arbetas in i den nya IVE-planen för 2007, sade gruppledare Ilona Szatmari Waldau.

Fotnot: IVE-plan står för Inriktning, verksamhet och ekonomi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!