Politikerna bor helst i city
Gottsunda är en av Uppsalas folkrikaste stadsdelar. Ändå bor bara tre av partiernas högst listade politiker där. Medan nära en tredjedel bor i de centrala delarnan av staden. Det visar UNT:s kartläggning av partiernas vallistor.
De som ska företräda Uppsalaborna efter höstens val riskerar därför att ha bristande kontakt med flera av stadens folktätaste delar. Inför höstens val är bara 3 politiker bosatta i Gottsunda, av de totalt 107 som utgör partiernas 15 första namn på vallistorna till kommunfullmäktige. I de folkrika stadsdelarna Gränby och Kvarngärdet bor två respektive fem politiker.
Nästan en tredjedel av partiernas förstanamn bor antingen i Centrum, Luthagen, Fålhagen eller Kåbo. Stadsdelar med högre medelinkomst än Uppsala som helhet (Luthagen undantaget). Och med mindre andel invånare med utländsk bakgrund.
— Ur demokratisynpunkt är det problematiskt, säger Daniel Wohlgemuth, forskare i statskunskap vid Uppsala universitet, som studerat svenska kommunpolitikers representativitet.
Viktiga erfarenheter saknas
Enligt honom riskerar viktiga erfarenheter att hamna utanför politiken när vissa grupper underrepresenteras.
— Det finns också en risk att de som inte känner sig företrädda tappar tilltron till demokratin, säger han.
Att alla sociala dimensioner som ursprungsland, utbildningsnivå eller bostadsort perfekt skulle motsvaras bland politikerna är, enligt Daniel Wohlgemuth, omöjligt.
— Men samtidigt finns det inga goda argument för att politikerna i det långa loppet inte ska motsvara väljarna.
Daniel Wohlgemuth menar att en systematisk dålig överensstämmelse mellan politiker och väljare tyder på att vissa grupper diskrimineras.
— Om några hela tiden har förmågan att synas och påverka medan andra inte har det, blir inte besluten fattade på jämlika grunder.
Det parti som har flest centralt bosatta politiker i Uppsala är moderaterna med hälften av alla kandidater boende i Centrum, Luthagen, Kåbo eller Fålhagen.
Minst politiker i samma område, 14 procent, har vänsterpartiet som tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet står för merparten av kandidaterna bosatta i Gottsunda.
Daniel Wohlgemuth tror själv att de erfarenheter politiker har från sina bostadsområden har betydelse för vilka frågor de tycker är viktiga.
Men hans forskning visar tvärtom att kopplingen mellan de folkvaldas sociala bakgrund och deras åsikter inte är given.
Politiker följer partilinjen
Unga politiker är till exempel inte bättre representanter för yngre väljare. Och lågavlönade politiker företräder inte väljare med lägre inkomster bättre än vad politiker med högre inkomster gör. I stället avgör den politiska färgen.
— Det är lite förvånande faktiskt. Men i Sverige har partierna och ideologierna väldigt stor betydelse för politikernas åsikter. Politikerna följer partilinjen i stället för att driva egna frågor.
Är inte politikerna med och formar partiernas åsikter?
— Jo, fast många frågor är redan väldigt knutna till höger—vänsterskalan. Men i frågor som inte är det kan man tänka sig att politikerna har större möjlighet att påverka partiets inställning, säger Daniel Wohlgemuth.
Tittar man på partiernas hela vallistor, och inte bara på de 15 första namnen, ser representativiteten lite bättre ut.
Då minskar andelen politiker som bor i de centrala delarna till en fjärdedel. I Gottsunda ökar andelen politiker från tre till sex procent av alla valbara kandidater. Men i Gränby och på Kvarngärdet står andelen politiker still eller minskar.
Att bara de högst listade kandidaterna från varje parti väljs in i det som kan kallas kommunens riksdag, kommunfullmäktige, gör också dem mest intressanta att granska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!