De byter ben då och då, politikerna från de sju riksdagspartierna som kommit för att diskutera universitetens och forskningens framtid. Den åttakantiga Anatomiska teatern på Gustavianum – där avrättade brottslingar för 300 år sedan dissekerades inför storögda medicinstudenter – erbjuder nämligen bara ståplatser.
Det är Akademiska senaten, Uppsala universitets organ för framåtblickande, som bjudit in. Ingen pajkastning tack, ber moderatorn. Och den emellanåt rätt uppsluppna debatten blir förhållandevis kängfri när politikerna ger sin syn på allt från hur fri forskningen bör vara till hur de kvinnliga professorer ska bli fler.
Men vid Uppsala studentkårs ordförande Kristina Ekholms fråga hettade det till en aning. Hur ska det bli mer lönsamt att förvalta studentbostäder? undrade hon, med den pågående försäljningen av Studentbostaden i bakhuvudet.
– Det behövs betydligt fler hyresrätter, slog vänsterpartiets skolpolitiske talesperson Rosanna Dinamarca fast.
Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Marie Granlund instämde och passade, med några höjda borgerliga ögonbryn som svar, att kritisera fastighetsskatten:
– I dag beskattas varje korridorsrum som en lägenhet. För att få billigare studentboenden vill vi i stället att hela korridoren ska beskattas som en lägenhet.
Lars Hjälmered, riksdagsledamot för moderaterna, ansåg att kommunerna bör ta sitt ansvar genom att överväga flexibla lösningar.
– Finns en tomt som ska bebyggas om femton år kanske man kan ställa upp studentbostäder där i en tioårsperiod.
Det var inte den enda politiska debatten i universitetsregi under måndagen. Samtidigt, ett par kilometer söderut, diskuterade riksdagspartierna livsmedels- och jordbruksfrågor på Sveriges lantbruksuniversitet. Det krympande svenska jordbruket och framtida djuromsorg var två av ämnena. Enligt moderatorn Lars Höök blev det en bra debatt:
– Politikerna var pålästa och gav bra besked, jag tror att åhörarna gick nöjda därifrån.