Personval minskar partilojaliteten

En stor grupp riksdagsledamöter är i dag mindre lojala med sina partier än före personvalsreformen. Orsaken är att de riskerar att tappa sin riksdagsplats och därför vill ha en tydlig egen politisk profil.Det här visar en ny doktorsavhandling.

Val2006-05-03 00:00
Höstens val blir det tredje där väljarna kan rösta på den person de vill. Före personvalet behövde riksdagsledamöter som riskerade att förlora sin plats se till att partiet fick många röster i den valkrets där ledamoten hörde hemma. Det ledde till en stark lojalitet med partiet och få privata initiativ.
Men personvalet har gett nya möjligheter. I dag är strategin i stället att skapa sig en tydlig egen profil för att värva så många personvalsröster att man blir kvar i riksdagen. Det här leder till att man är mindre benägen att vara lojal med partiet.
Det här visar Lars Davidsson, statsvetare vid Uppsala universitet, i sin doktorsavhandling.
Han har försökt se vilken effekt personvalet fått på partilojaliteten.
— Tidigare var de utsatta riksdagsledamöterna mest lojala. I dag är de minst. Det syns både i antalet enskilda motioner som avviker från partilinjen, som är fler i dag i den gruppen, och deras egna enkätsvar, och säger Lars Davidsson.
Lojaliteten varierar med typen av fråga.
— Partipiskan slår hårdare i budgetfrågan, där är ingen illojal. Partierna behöver verkligen vara trovärdiga i budgetfrågan och då gäller det att man heller i hop, säger Lars Davidsson.

Samband lojalitet-ålder
Han har också hittat samband mellan lojalitet och ålder.
— De som är födda på 60- och 70-talen är mer illojala. Det är en ökande tendens under de två mandatperioder jag har tittat på, säger Lars Davidsson.
Men om det är en permanent attitydförändring på gång, går inte att säkert avgöra.
— Som helhet har illojaliteten inte ökat i riksdagen, vilket alltså visar att grupperna förutom de unga och de som riskerar att tappa sin plats, blivit mer lojala. Det kan ju tyda på att ålder ger lojalitet, säger Lars Davidsson.
Men blir illojaliteten vanligare över lag till följd av personvalet och en ny generation riksdagsledamöter kommer dagens demokratiska system att utmanas, säger Lars Davidsson
— I slutändan påverkar det här partiernas möjlighet att vara trovärdiga, och då får det visa sig hur demokratin hanterar en situation där ledamöterna inte är lojala med ryggmärgen.
Lars Davidsson försvarar sin avhandling den 24 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!