Partierna trappar upp sista veckan innan valfinal

Valfinalen närmar sig och flera stora politikernamn besöker Uppsala i valrörelsens slutskede. En tredjedel av väljarna bestämmer vad de ska rösta på under sista veckan. Påverkas deras val av politikernas närvaro?

Alf Svensson (KD) besökte på onsdagen gågatan i Uppsala för att berätta om partiets politik.

Alf Svensson (KD) besökte på onsdagen gågatan i Uppsala för att berätta om partiets politik.

Foto: Felicia Andreasson

Val2018-09-05 16:56

Annie Lööf (C) och Gudrun Schyman (FI) är två politiker som besökt Uppsala under de senaste veckorna. Andra toppnamn från Alliansen kommer senare under valrörelsens sista vecka samtidigt som statsminister Stefan Löfven (S) under onsdagen besökte Enköping. Det råder ingen tvekan om att politikerna växlar upp sina kampanjer inför valet.

Li Bennich-Björkman är statsvetare vid Uppsala universitet. Enligt henne är slutspurten en viktig del av valrörelsen.

– Ungefär en tredjedel av väljarna bestämmer sig sista veckan. Det innebär att slutet av en valkampanj kan påverka utgången, säger hon.

Uppsala är en av många städer som partiföreträdarna och partiledare besöker.

– Det är en viktig studentstad och många förstagångsväljare kanske inte har en fast uppfattning sedan tidigare. Att politikerna åker runt betyder säkert mycket för många.

Förre statsministern Carl Bildt (M) besökte tillsammans med moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa Uppsala på onsdagen.

– Vi lägger in en högre växel nu i valspurten. Efter det här besöket åker vi vidare till Linköping och KTH i Stockholm, förklarar Benjamin Dousa (M).

Strax över hundra studenter samlades i Universitetshuset för att lyssna till en föreläsning med Bildt. Att just Uppsala är med som ett stopp under turnén var ingen slump.

– Uppsala är en studentort med många politiskt engagerade studenter. Det är en nackdel i dag att politker ska synas så mycket på tv, vilket gör att de inte kan resa runt lika mycket som man gjorde på min tid, säger Carl Bildt.

En av dem som kom för att lyssna på Carl Bildts föreläsningen är Emma Munters.

– Jag tycker att det är viktigt att skaffa sig en uppfattning om varje parti, även om jag inte sympatiserar med Moderaterna. Det är ett bra tillfälle att kunna ställa sina frågor, säger hon.

Även Alf Svensson (KD) passade på att tala för åhörare på gågatan under onsdagen.

– Uppsala är en av knytpunkterna för intellektuella debatter. Det är en viktig stad för valröreslen, då det bor många opinionsbildare här, säger Alf Svensson.

I publiken fanns Ingegärd Stenström. Hon tycker att det är viktigt att politiska företrädare tar sig tid att möta väljare.

– Det finns så många plattformer i dag som påverkar en. Men det är mer levande att få träffas och kunna ställa sina frågor direkt, säger hon.

Osäkra väljare

Var tredje person bestämmer sig sista veckan innan valet vad hen ska rösta på.

Mest säkra på partivalet 2014 var S och SD:s väljare.

Minst osäkra på partivalet 2014 var L (då FP) och MP:s väljare.

Andelen helt säkra är som högst direkt efter ett val.

Det är vanligare att män och äldre är säkra på sitt partival än att kvinnor och unga är det.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!