Om valkompassen
Valkompassen innehåller 25 olika frågor eller påståenden som är viktiga i svensk politik. Du måste ta ställning till var och en av dessa, markera om du är för eller emot. Har du ingen åsikt i vissa frågor så uppger du detta. Känner du dig osäker kan du klicka på "Jag vill veta mer om frågan" och får då huvudargumenten för och emot. För att kunna gå till nästa fråga måste du svara. Du kan alltid backa i frågebatteriet och ändra svaret om du skulle vilja. När du gått igenom alla 25 frågorna måste du till sist ange vilka frågor som just du tycker är allra viktigast. Dessa ställningstaganden är viktiga för slutresultatet. När du är klar dina val klickar du på "Ta ställning". Programmet räknar då ut din politiska profil och visar den i form av ett stapeldiagram.
Hur ska man tolka resultatet?
Svaren på frågorna visar hur dina åsikter stämmer överens med vart och ett av de politiska partier som i dag finns representerade i Sveriges riksdag. Du får alltså veta hur många procent du sympatiserar med varje parti, där varje parti utgår från 100 procent. Betrakta testet som ett underhållande sätt att undersöka var du står på den politiska skalan. Gör gärna testet flera gånger och kolla hur din profil förändras om du svarar annorlunda på vissa frågor. Det kan ge dig fördjupad kunskap om vad de olika partierna står för och vad som skiljer dem åt. Vår ambition har varit att göra en tjänst som på en och samma gång är kul och lärorik. Valkompassen gör inte anspråk på att tala om för dig som är osäker vilket parti du ska välja. När vi röstar väger vi in många fler komponenter i beslutet än vad som ryms i ett test av den här typen. Till exempel vad vi tycker om partiernas företrädare, vad vi tycker om det som de har uträttat i ett kortare eller längre perspektiv och mycket, m
ycket annat. Valet är ditt, men förhoppningsvis har du blivit lite klokare angående om var du står i olika frågor.
Vilka har gjort Valkompassen?
Innehållet i Valkompassen är framtaget av tre personer med djup kunskap om svensk politik:
Tommy Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han har skrivit flera böcker om svensk politik, senast "Svensk politisk historia 1809-1975".
Stig-Björn Ljunggren är fil dr i statsvetenskap, politisk kommentator, debattör, föreläsare och författare. Han jobbar också som konsult och bor i Uppsala. Ljunggren är aktuell med en bok om "de nya moderaterna" (april 2006).
Christer Isaksson är journalist och författare. Han har skrivit ett tiotal böcker i ämnen som politik, utbildning och fotboll. Isaksson skriver också skönlitteratur och medverkar i vår i en antologi om svensk utbildningspolitik.
Tommy Möller, Stig-Björn Ljunggren och Christer Isaksson har arbetat ihop med olika föregångare till Valkompassen inför riksdagsvalen 1998 och 2002.
Valkompassen är gjord i samarbete med TT Spektra.
Hur har innehåll och urval gjorts?
Bakom Valkompassen ligger ett omfattande arbete med att kartlägga och analysera de sju nuvarande riksdagspartiernas politiska profil. Vi har gått igenom partiprogrammen, läst motioner och följt uttalanden som gjorts av partiernas viktigaste företrädare. Vi har också vägt in hur viktiga de olika frågorna är för kärntrupperna i respektive parti samt även tagit med i beräkningen frågornas eventuella historiska betydelse för partierna. Allt för att kunna få fram en så mångfacetterad och rättvis bild av vart varje parti står i varje fråga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!