Maten het valfråga i Tierp
Maten har seglat upp som den hetaste valfrågan i Tierps kommun. Från och med i år köper kommunen maten till sina förskolor, skolor och äldreboenden från ett företag i Gävle - Sodexho.
Foto: Peo Österholm
— Idag handlar det om att vi ska kyla maten. Maten kommer en dag innan den konsumeras. Det gäller att inte bryta kylkedjan.
Det handlar enligt vissa politiker om aptiten - vilken mat smakar bäst?
— Mat lagad på plats ger större möjligheter för den riktiga aptiten att infinna sig - genom lukt, syn, hörsel och smak. Därför bör de små köken återinrättas, skriver miljöpartiet i sitt valmanifest.
Eleverna gillar maten
Men stopp och belägg! Ingen klagar på gävlematen. När UNT frågade en grupp elever från Månkarbo hur många som gillade maten svarade samtliga att den var bra.
Samma sak i Centralskolan. En elev , Felicia Eriksson säger dessutom:
— Nu får vi välja mellan två olika rätter, det kunde vi inte förut.
Skolbarnen gillar den, pensionärerna gillar den kanske ändå mer. Dessutom får man välja mellan två rätter varje dag. Och priset blir lägre och maten kontrolleras. Så varför klaga säger socialdemokraterna som tycker det är av mindre vikt var maten är lagad.
— Två gånger per år gör vi enkäter, säger Jan Rosenfeld, förvaltningschef på kommunen. Den vi gjorde i våras visade att maten var god. Vi gör en ny i höst.
Men det gäller inte bara att skapa mätta magar. Maten är en närings-och industripolitik fråga också, menar kritikerna. Miljöpartiet säger i sitt valmanifest att maten skall dessutom komma från lokala producenter. Partiet går så långt att man kan tänka sig bryta det tvååriga avtalet med Sodexho.
Varför köper man mat från Gävle? Orsakerna är främst två. När Tierp valde leveranser från Gävle fann man att man var tvungen att bygga om centralköket i Aspenskolan för att motsvara kraven. Det skulle enligt den kalkyl som då las fram innebära en merkostnad på två miljoner kronor per år. Den kostnaden ville man inte ha trots att den gjorde ett antal arbetslösa. I efterhand har man dock tvingats konstatera att nyordningen kräver mer personal på plats i Tierp än vad man först trodde.
Den andra orsaken är att uppköp av enbart lokala producenter strider mot lagen om offentlig upphandling.
— Kommunen måste följa lagen och har därför bara kunnat köpa en mindre mängd lokalt, säger Jan Rosenfeld.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!