Av elva vallöften som alliansen gav 2006 har nio infriats eller är på väg att infrias. Den stora valfrågan har handlat om vårdval och fri etableringsrätt.
Alliansen valde att införa vårdval för alla länsbor ett år innan regeringens lag om fri etableringsrätt trädde i kraft. Sedan dess har två vårdcentraler sålts till privata vårdföretag och en står på tur. Ytterligare ett par har lagts ut på entreprenad. Att korta vårdköerna är ett vallöfte som alliansen lagt mycket prestige på att infria – men inte lyckats med till hundra procent. Inom primärvården har det gått bäst. Där kommer idag 93 procent av patienterna fram till vårdcentralen per telefon samma dag de ringer och liksom förr får 85 procent träffa en läkare inom en vecka.
Därmed klarar landstinget vårdgarantin. För den specialiserade vården ser det värre ut. Enligt väntetider i vården så tvingas 32 procent av patienterna vänta mer än 90 dagar på läkarbesök och 35 procent på operation.
– Vi gick till val på att först korta väntetiderna inom primärvården. Nästa steg är specialistvården. Inom vissa av dem klarar vi garantin, inom andra inte, bland annat kortvårdskirurgi och ortopedi. Men vi har nyligen anslagit totalt 21 miljoner kronor för att minska köerna, säger landstingsrådet Ismail Kamil (FP).
Nästa steg blir att konkurrensutsätta specialistvården. Ismail Kamil kan tänka sig att det blir reumatiker, hudspecialister, ögonläkare, psykiatriker och hjärtspecialister.
– Varför ska man gå till en hjärtspecialist på sjukhuset om man lika gärna kan göra det på stan? säger han.
Ett annat vallöfte var att antalet allmänläkare och specialister skulle öka. Här finns ingen statistik att ta del av i och med att primärvården konkurrensutsatts. Landstingets tjänstemän uppskattar dock att de har ökat. Det gör också Ismail Kamil.
– I och med att vi fått fler privata etableringar så har också antalet läkare ökat. Vi har också fått fler barnavårdsmottagningar och geriatriker – de är specialister.
Men det finns ingen statistik som visar det här?
– Etableringarna är bevis nog för mig, säger Ismail Kamil.
Inom psykiatrin är läget också svårt. Visserligen har alliansen ökat resurserna. Men trots det får bara 53 procent av patienterna vård inom 30 dagar.
Just tillgängligheten är något som oppositionen ser allvarligt på. Landstingsrådet Börje Wennberg (S) tycker inte att de borgerliga har någon anledning att slå sig för bröstet i frågan, förutom när det gäller att komma fram på telefon.
– När vi lämnade ifrån oss makten var det 86 procent som fick träffa läkare eller distriktssköterska inom sju dagar. Nu är den siffran till och med något lägre, och Uppsala är i dag näst sämst i landet. Detta var den stora valfrågan för de borgerliga men här har man inte alls lyckats. Och ännu allvarligare är det ju att så många patienter får vänta på att träffa en specialist, säger han.
Börje Wennberg menar vidare att det är tveksamt om man verkligen kan hävda att landstingets ekonomi har stärkts, eftersom själva verksamheterna går back.
– Akademiska sjukhuset, Enköpings lasarett och primärvården går med kraftiga underskott. Anledningen till att man ändå får ett överskott beror på att man sålt flera fastigheter och att vi fått engångsbidrag från staten i några avseenden.
Överskottet är alltså inget som de borgerliga lyckats med av egen kraft, utan beror på engångsföreteelser.
Vad gäller den fria etableringsrätten påpekar Börje Wennberg att en sådan visserligen införts - men att det inte automatiskt innebär att valfriheten ökat.
– Ta mammografin: förr fanns den bara på Akademiska, i dag finns den bara i privat regi. Det ger inte patienten fler val.
UNT har synat elva löften i Vårdmanifest 2006–2010
Minimera köer och väntetider. Skapa flexiblare öppettider och bättre möjligheter till kontakt via telefon och internet.
Inom primärvården klarar landstinget att ta emot 93 procent av telefonsamtalen samma dag. 85 procent av patienterna får träffa en läkare inom en vecka. När det gäller specialistläkare så klarar inte landstinget gränsen att ge 80 procent av patienterna besök eller operation inom 90 dagar.
Tillåta etableringsfrihet, valfrihet och konkurrens i hälso- och sjukvården.
Alliansen har infört fritt vårdval för patienter och fri etableringsrätt för privata vårdföretag. Flera vårdcentraler har sålts, andra lagts ut på entreprenad.
Östhammar ska ha akutverksamhet dygnet runt. Ingen vårdcentral i Norduppland läggs ned.
Inga förändringar har gjorts. Nu ska akutmottagningarna i området stärkas.
Öka antalet allmänläkare och specialister i primärvården.
Antalet allmänläkare har ökat. Även antalet specialister inom barnmedicin och geriatrik. Ökningen är dock svårbedömd i och med att vården i dag både drivs i offentlig och privat regi.
Öppna en dygnetruntöppen cityakut i Uppsala.
Löftet har inte infriats. Men en närakut har öppnats på dag- och kvällstid och en ortopedakut, båda på Samariterhemmet. Planer finns på att bygga ut verksamheten.
Införa vårdpeng.
Ett nytt ersättningssystem som följer primärvårdens patienter infördes 2009.
Bevara lasarettet och kirurgiskt centrum i Enköping som fristående enhet.
Beslut om att flytta en del av kortvårdskirurgin till Enköpings lasarett. Akutmottagningen har öppnats nattetid.
Förstärka den psykiatriska öppenvården.
Tolv miljoner extra tillfördes under de första två åren, varav sju från staten. Bland annat har ungdomsmottagningarna fått fler psykologer, ett akutteam har skapats. Trots det får bara 53 procent av patienterna får vård inom 30 dagar.
Stärka Akademiska sjukhusets ställning som ledande inom högspecialiserad vård.
Nya längre (5-åriga) vårdavtal har slutits med flera landsting i regionen. Brännskadeavdelningen har fått status som rikssjukvård. Sjukhusets försäljning av vård har fördubblats.
Stärka landstingets finanser.
Det egna kapitalet har ökat och är i dag nära 2,4 miljarder kronor. Avsättningarna har ökar från 125 till 140 miljoner kronor om året. Prognosen för 2010 är ett överskott på 119 miljoner kronor.
Förstärka samarbetet mellan landstinget och länets kommuner när det bland annat gäller omvårdnad av äldre.
Landstinget har bland börjat utveckla närvård i samarbete med kommunerna. Mobila vårdteam för hembesök planeras.