Även äldreomsorg och god samhällsplanering är prioriterat, och skatten ska sänkas om ekonomin så tillåter.
När Moderaterna presenterar sitt valmanifest för pressen är det två politiker som toppar varsin lista som lägger ut texten. Anna-Lena Söderblom och Lennart Owenius vill båda två vara den som leder partiet i fullmäktige efter höstens val. I väntan på väljarnas dom delar de två partikamraterna på uppdraget att föra partiets talan i valrörelsen.
– Vi är inte osams och vi står inte och skäller på varandra, säger Anna-Lena Söderblom och Lennart Owenius tillägger att det finns fler partier i Sverige som går till val med dubbla listor.
– Vi jobbar tillsammans inför valet, sedan får vi se vad väljarna säger.
Politiken är man helt överens om. M vill fortsätta på den inslagna vägen och utveckla kommunens kärnverksamhet, vilket enligt partiet är skola, social omsorg och strategisk samhällsplanering. Även miljöförbättrande åtgärder i fjärdar och sjöar lyfts fram, liksom energieffektiva lösningar och goda relationer med näringslivet. I barnomsorgen krävs mer resurser. Men när det gäller skolan anser Lennart Owenius att lärartätheten, som nu ligger i nivå med riket, är tillräckligt hög.
– Min åsikt är att det är viktigare att förbättra kvaliteten och ställa större krav på skolledningen att man ska uppnå högre resultat. Vi vill vara bäst i länet när det gäller betyg och hur eleverna klarar sig vidare till högskola, säger Lennart Owenius.
Enligt Skolverkets statistik för läsåret 08/09 gick tre av tio elever i kommunen ut nian utan fullständiga slutbetyg, och 15 procent saknade behörighet att läsa på gymnasieskolan.
– Vi som är politiker kan upprätta kontrakt med chefstjänstemännen att det här och det här ska ni klara av. Sedan får de föra det vidare i organisationen. Hur det går sedan kan avspegla sig i lön till exempel, säger Lennart Owenius.
Kommunalrådet Anna-Lena Söderblom tycker att M fått igenom mycket av sin politik. Privata alternativ börjar dyka upp inom barnomsorgen, konkurrensutsättning av kommunala verksamheter har inletts inom äldreomsorg och daglig verksamhet, och beredskapen med tomter och industrimark för att locka nya invånare och företag har förbättrats, menar hon. Däremot har en del planer på att lägga städverksamhet och gata-parkenheten stupat.
Det har inte heller blivit något av med att sänka skatten.
– Krisen kom i vägen. Men vi vill sänka skatten när ekonomin så tillåter, säger Anna-Lena Söderblom och får medhåll av Lennart Owenius.