Loa står upp för lagen, skolan och miljön

Loa Mothata vill skapa en politisk dialog mellan förorterna och makten, synliggöra dem som gett upp och dem som lever i utanförskap. Hon har alltid varit vänster - från Afrikagrupperna till Kommunal. Nu är det dags för s och politiken.

Val2006-06-09 10:15
Klockan är strax efter tio. På Björngårdens äldreboende i Gottsunda centrum rullar gamlingarna runt med sina rollatorer i väntan på lunch. Loa Mothata tar emot vid receptionen.
Hon heter egentligen Malehloa som betyder "Mamma snö".
- Namnet kommer från Lesothos höga berg som har snöklädda toppar. Landet kallas för Afrikas Schweiz. Det finns de som har svårt med uttalet så jag kallar mig Loa, säger hon.
Loa Mothata kom till Sverige som tolvåring sedan pappa avslutat ett FN-kontrakt.
-Han och mamma träffades när han var i Lesotho och arbetade. Vi bosatte oss Gottsunda. Nu bor jag i Valsätra, säger hon.
Loa Mothata gick färdigt grundskolan på Vaksalaskolan och sedan vårdlinjen. Så rakt ut i arbetslivet. Där engagerade hon sig fackligt inom Kommunal och blev snart erbjuden att jobba med fackfrågorna på heltid. Sedan tre år är hon förtroendevald teamsamordnare.
-Jag stöttar våra medlemmar ute på arbetsplatserna i olika frågor. Under tiden är jag tjänstledig från arbetet som undersköterska här på Björngården, säger hon.
Men jobbet får vänta. Inför höstens val står hon som nummer 29 på socialdemokraternas lista till fullmäktige - först bland nykomlingarna. Hon är dessutom föreslagen som ledamot i barn- och ungdomsnämnden och i socialförsäkringsnämnden.
- Jag har sysslat en del med lagar och avtal inom Kommunal så det är dags att gå ett steg längre. Jag vill vara med och påverka för att skapa ett bättre samhällsklimat, säger hon.
Integrationsfrågorna har en central plats. Koncentrationen av invandrare, människor med sociala problem och arbetslösa till stadsdelar som Gottsunda, föder en uppgivenhet som hon vill bekämpa. Det tror hon kan ske genom att hon som politiker är på plats.
-Många som bor här tycker inte det spelar någon roll om de engagerar sig eller inte. Det känner sig inte delaktiga i samhället, marginaliserade. Men det är viktigt att få med de här människorna, så de kan tycka till, bli en i laget. Jag vill skapa en dialog så att man kan mötas någonstans. Jag vill fungera som en länk mellan dem som bor här och politiken, säger Loa Mothata.
Bakom det sociala engagemanget står förebilden Nelson Mandela.
-Ska jag välja någon så finns det ju bara han. En man med ett så stort hjärta. Vi ska inte glömma men förlåta. Att slåss löser inga problem har Mandela sagt, trots alla åren i apartheidregimens fängelser.
Själv vill hon synliggöra och motarbeta diskriminering på grund av olika ursprung.
-Men tyvärr är det svårt att komma åt. Vi måste hålla diskussionen levande exempelvis på våra arbetsplatser och i skolorna. Ett starkt samhälle kan bara byggas när människor känner sig delaktiga och respekterade, säger hon.
Jämställdhet?
-Också en viktig fråga för mig. Jag tror att rätten till heltidsjobb för kvinnor inom kommunal sektor är ett nödvändigt steg liksom högre löner. I dag är det kvinnan som sköter det mesta i hemmet, säger Loa Mothata.
Men hon vill inte tvinga männen att vara hemma. Engagemanget för barn och hushåll måste komma inifrån dem själva. För att lätta på trycket vill hon i stället ge vården mer pengar och mer personal. Vården är för slimmad i dag.
-Det är ett hårt arbete att ta hand om människor. Sjuka och gamla behöver bra vård och för att det ska fungera måste resurser finnas på plats. Andelen äldre blir större i samhället och vi måste vara beredda på det, säger Loa Mothata.
Inför höstens val ska hon ut och torgföra sina frågor. Hon har inte planerat någon kampanj men ska träffa folk i valstugorna runt om i stan.
-Det är mycket spännande. Mitt krav på politiker inklusive mig själv är att vi ska vara ärliga, engagerade och tillgängliga, säger hon.

FAKTA
sd
Namn i valet: Loa Mothata
Parti: Socialdemokraterna
Post: Kandidat nummer 29 på listan till fullmäktige i Uppsala kommun
Antal år i politiken: Nykomling
Ålder: 33 år

TRE VIKTIGA VALFRÅGOR


1 Miljö. Miljön är jätteviktig. Att vi inte förstör för oss själva så att vi till slut inte kan bo på denna jord.
2 Skola. Att vi har en bra skola är viktigt. Jag tror på att kunskap ger makt.
3 Rättsväsende. Ett bra rättsväsende. Det innebär trygghet för medborgarna och likhet inför lagen.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!