– Jag ler lite grann när jag hör partiledarna som säger att höstens val blir svårt, att vi aldrig har haft så svårt att bilda regering. Det visar bara att de är historiskt okunniga. Det var precis likadant på 20-talet, säger Leif Lewin, tidigare Skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet.
Han har bland annat skrivit boken "Ideologi och strategi: Svensk politik under 130 år" och han poängterar att det är viktigt att känna till sin historia.
Leif Lewin är en av få förespråkare för majoritetsval, vilket bygger på majoritetsprincipen och gynnar stora partier. Men det finns inget som tyder på att Sverige skulle återinföra denna valform då det skulle innebära att småpartierna förlorade sina riksdagsplatser.
Under många år hade Sverige ett fempartisystem, men de senaste tjugo åren har allt fler småpartier som Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. Och Feministiskt initiativ fick 3,1 procent av riksdagsrösterna i förra valet.
Leif Lewin kallar 4-procentsspärren, som ska hindra alltför små partier från att komma in i riksdagen, för "godtycklig".
– Den kom till för att stoppa kommunisterna, men i stället fick de en extra motivering – det som hette "Kamrat 4 procent". Många socialdemokrater röstade på kommunisterna för att säkra en majoritet i riksdagen.
På -70-talet, liksom nu, skapar spärren dramatik i valet. Om årets val säger Leif Lewin:
– Skulle liberalerna med dess historia i Sverige åka ut ur riksdagen, skulle det vara en katastrof kulturpolitiskt.