Fred och bättre villkor i tredje världen, det var frågor som den fjortonåriga Marlene Burwick slukades upp av. Och ett medlemskap i SSU innebar att hon fick arbeta med faktiska biståndsprojekt.
– Att jag sedan stannade i socialdemokratin beror på att jag tror att vi bättre löser problem tillsammans. Medan högern snarare tycker att det är upp till var och en att lösa olika problem anser jag att det är strukturer i samhället vi behöver förändra. Vill vi ha ett mer jämställt arbetsliv till exempel, då behöver vi ser över föräldraförsäkringen och dela den mer lika.
Sedan 2010 har Marlene Burwick, liksom Erik Pelling, varit socialdemokratiskt kommunalråd. Blir det maktskifte efter valet och S kränger på sig ledartröjan är det hon som blir kommunstyrelsens ordförande. Den politiska fråga Marlene Burwick just nu sätter allra högst och som hon inte är beredd att kompromissa om är en bättre skola.
– En bra och jämlik skola för alla barn är avgörande för hela samhällets utveckling och nu måste vi höja kvaliteten. Vi ska möta konkurrensen från andra länder med välutbildad arbetskraft, inte låglönejobb.
Höjda lärarlöner, fler speciallärare samt mindre klasser "med uppemot fem barn färre än i dag". De är Socialdemokraternas främsta vapen dit. Marlene Burwick utlovar 115 miljoner kronor extra till Uppsalas skolor nästa år – om S vinner både nationellt och här i Uppsala. Blir endast Uppsala S-styrt försvinner 70 av dessa miljoner.
Flera av era vallöften bygger delvis på att det blir en S-styrd regering. Vad kan ni egentligen lova som inte är kopplat till det?
– En bättre skola, även om takten är beroende av vilken regering det blir. Men även de borgerliga har ju sagt att skolan är viktig, så vi hoppas på statsbidrag oavsett regering. Jag kommer att slåss för pengar till Uppsalas skolor.
För att ha råd med skolsatsningen vill S bland annat avskaffa vårdnadsbidraget och höja avgifter för exempelvis bygglov och tillsyn av miljöfarlig verksamhet
Hur stor är skillnaden egentligen mellan er och Alliansen här i Uppsala?
– Klart det finns likheter, men också stora skillnader. Vi vill satsa mer pengar på skolan än Alliansen vill och vi vill få bukt med skolsegregationen, som delvis beror på den stora andelen friskolor i Uppsala. Alla skolor ska vara bra, det ska inte handla om att eleven eller föräldrarna har drivkraft att välja själva.
Under alliansens styre de senaste åtta åren har antalet friskolor ökat och i dag går var femte grundskoleelev i Uppsala i privat skola. Det är en hög andel jämfört med övriga landet. Men att sätta stopp för friskolor eller den konkurrens som nu finns i Uppsalas äldreomsorg, det vill inte Marlene Burwick.
– Vi vill inte förbjuda privata aktörer, vi tror att det är viktigt med till exempel olika pedagogiker. Men vi vill ha hårdare krav innan man startar en friskola eller vårdboende, till exempel att man har en viss bemanning och kan styrka en långsiktighet i ägandet.
Till skillnad från flera andra partier har S varit rätt otydliga i frågan om vinster i välfärden. Vad tycker du?
– Förbjuder man vinster sätter man stopp för alla privata aktörer, och det vill jag inte. Jag tror att människor vill kunna välja, samtidigt som politiker måste ta ett större ansvar och kräva bättre kvalitet. Jag tror det går att hitta en medelväg, haha typiskt socialdemokratin ...
Tidigare har Marlene Burwick sagt att valförlusten 2010 delvis berodde på att de rödgröna gick till val tillsammans. Inför det här valet ges följaktligen inga besked om samarbetspartners, utan håller dörren öppen för alla – nästan.
– Vi kan tänka oss regera med alla partier utom Sverigedemokraterna. Det är otroligt viktigt för Uppsalas utveckling att vi får en stabil majoritet och jag ska göra allt jag kan för att undvika oklara majoritetsförhållanden och vågmästarsituationer.