På UNT:s enkät "Vilken fråga är viktigast i valet", där läsare själva har kunnat gå in via webbsidan och lämna svar, har hittills 358 personer svarat. 25 procent av våra läsare tycker att integration och invandring är den viktigaste frågan och 12 procent tycker sjukvård. Miljöfrågan kommer högt i rang hos Uppsalaborna och har en tredje plats med 10 procent.
Inför höstens val har frågan om invandring och integration växt. Marcus Weissenbilder, undersökningsledare vid SOM-institutet, har tillsammans med Johan Martinsson skrivit kapitlet "Viktiga valfrågor i Sverige – från miljö till invandring" i boken Sprickor i fasaden.
– Tidigare har det varit skola och sjukvård som dominerat valrörelserna. Men invandring lyckades ta sig in på topp tre om viktigaste frågor inför det förra valet, vilket var en stor händelse då det inte varit en särskilt stor fråga under tidigare valrörelserna.
Om man jämför svaren stämmer UNT:s enkät till viss del med SOM-institutets stora undersökning från 2018, där man frågade vilka de viktigaste samhällsfrågorna var. Där toppade invandring och integration med 43 procent. Sjukvård kom på en andra plats med 37 procent och skola och utbildning fick 30 procent. Från 2014 års nationella SOM-undersökning var skolfrågan den viktigaste valfrågan.
– Det är första gången integration är den största frågan inför en valrörelse. Man kan också se att frågan inte bara domineras av Sverigedemokraterna, utan även Socialdemokraterna och andra partier har tagit upp den, säger Marcus Weissenbilder.
På en fjärde plats på både UNT:s och SOM:s undersökning kommer lag och ordning med 7 respektive 17 procent.
– I samband med det här ser vi att den andra frågan som växer mest är lag och ordning. Man ser på bland annat Sverigedemokraternas retorik att den och integrationsfrågan är nära kopplade till varandra. Den kombinationen av frågor har vi aldrig tidigare sett dominera en valrörelse så pass mycket.
Utöver detta är det även sjukvård samt skola och utbildning som ligger i topp bland väljarna.
Enligt Marcus Weissenbilder har det alltid varit en specifik fråga som varit fokus under valrörelserna och tydligt gynnat ett parti. Idag är det mer uppdelat.
– Lag och ordning är Moderaternas fråga, invandring är Sverigedemokraternas. Dagordningen i sig kan inte kopplats till ett parti vilket är något nytt. Nu är det mer uppdelat vad som dominerar och inget enskilt parti gynnas av dagordningen.