Som vi berättade tidigare under fredagen öppnar resultatet i UNT:s opinionsmätning för flera tänkbara konstellationer av partier som kan bilda majoritet. Frågan är då vilka partier som är villiga att samarbeta. Erik Pelling och S öppnar i artikeln dörren mot både C och L. Mohamad Hassan, liberalernas förstanamn stänger den inte.
– Vi måste fråga oss vad som är bäst för Uppsala. Vi går till val som ett borgerligt parti men har en pragmatisk inställning. Det enda parti vi inte kan samarbeta med är SD, vi är varandras motpoler och vi skulle inte samarbeta med dem även om vi var beroende av deras stöd för att få majoritet.
L har ett politikområde där man inte kan tänka sig att kompromissa i förhandlingar.
– Vi kommer inte kompromissa bort skolan. Vi är ett skolparti.
I mätningen går L framåt med drygt en procentenhet jämfört med valet 2014, till 9,4 procent. Men ökningen är osäker då den ligger inom den statistiska felmarginalen.
V, som landar på 10,5 procent i Novusmätningen, en ökning med 1,8 procentenheter, vill inte alls diskutera enskilda partier i nuläget.
– Vi fokuserar på vårt och på våra kärnområden: jämställdhet, jämliket och klimat. Vi kan samarbeta med alla andra som också står bakom det, och då försvinner SD på en gång, säger Tobias Smedberg, partiets förstanamn.
Vad tänker du om S invit till L och C?
– Vi recenserar inga andra. Vi har en god chans att fortsätta vara i majoritet. Den har fungerat bra nu.
LÄS MER: Moderaterna kan tappa riksdagsmandat
LÄS MER: S och MP för bred regionkoalition
Miljöpartiet backar i mätningen med nära 3 procentenheter till 10,2, en statistiskt säkerställd förändring jämfört med 2014. Rickard Malmström, partiets förstanamn, tror på ett bättre resultat i valresultatet.
– De här mätningarna går åt alla håll. I regionen ökade vi. Vi får se på söndag.
Om den nuvarande majoriteten skulle samarbeta med FI skulle ett rödgrönrosa block få egen majoritet i fullmäktige, med Novusmätningens resultat.
Kan ni ta med FI i samarbetet?
– Vi förhandlar med dem som är beredda på att ställa upp på våra krav. Det finns många partier vi behöver höra oss för med. Vi är ett samarbetsparti och stabilitet är viktigt för kommunen. Där vill vi bidra, säger Rickard Malmström.
LÄS MER: Rosa stöd kan ge rödgröna makten i Uppsala
FI har tidigare sagt att de hoppas kunna få en roll som tungan på vågen, vilket de får i Novusmätningen. Frågan är om det bara finns en vågskål som är aktuell att lägga sitt stöd i, den rödgröna.
– Vi ligger närmast de rödgröna, och vi utesluter SD. Det är det jag kan säga i dag, säger Tomas Karlsson, fullmäktigeledamot.
KD går upp 0,3 procentenheter i Novusmätningen, vilket är inom felmarginalen. Förstanamnet Jonas Segersam påpekar att de rödgröna splittrats i regionpolitiken och menar att Alliansen är ett trovärdigare samarbete för väljarna.
– Mycket kan hänga på FI, om de kommer in och hur stora de blir, säger Jonas Segersam.
Genom att nämna flera exempel på kommuner där det finns samarbete mellan KD och S, som Örebro och Västerås, verkar han glänta på dörren till Erik Pelling. Till SD håller han den stängd.
– De är oberäkneliga och verkar mest vilja spela ut alla andra partier mot varandra. Exempelvis har de lagt samma skattesats i Uppsala som Alliansen, vilket de själva inte riktigt vill kännas vid. Men vi säger också nej till FI och V.
SD går fram 3 procentenheter till 9,6, en ökning som är statistiskt säkerställd.
– Jag hoppas på bättre siffror i valet eftersom denna opinionsundersökning gjorts via telefonintervjuer. De har historiskt sett undervärderat oss. Vi räknar med minst 10 procent och då tar vi plats i nästan alla nämnder i Uppsala kommun. Det ger oss mer erfarenhet och kunskap om den lokala politiken.
Simon Alm tror att SD kommer att få förhandla med partier om stöd, men att det kommer att göras i lönndom.
– För vår del gör vi det gärna öppet, men retoriken är ju rätt spetsig så vi får nog förhandla i smyg, säger han.
I undersökningen har 505 röstberättigade Uppsalabor svarat på frågan vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag. 9,4 procent av de svarande var ännu osäkra. Intervjuerna gjordes mellan 22 augusti och 5 september.