Videon är inte längre tillgänglig
Gunnar Hedberg är yrkespolitikern som är svår att komma in på livet. Efter snart 30 år i Stadshuset tänker han gå till val på sin regeringsduglighet. Gunnar Hedberg är inte politikern som blir personlig i första taget. Men när man frågar vad som präglat honom i livet berättar han efter en stunds eftertanke att han växte upp med en svårt handikappad syster. Det gjorde att han redan som barn tvingades att ta ett stort ansvar.
– Att min syster behövde så mycket hjälp gjorde att jag förstod att man måste bry sig om och ha en förståelse för dem som inte har det så lätt, säger Gunnar Hedberg.
Du har varit heltidspolitiker i snart 30 år, hur mycket kontakt har du med människor som lever i en svår verklighet i dag?
– Om man rör sig så mycket ute i samhället som jag så får man mycket kontakter.
Moderaterna och Gunnar Hedberg gick till val på att minska det man kallade utanförskapet genom att få fler människor i arbete och färre som försörjer sig på bidrag. Men under alliansens fyra år vid makten har fler blivit beroende av socialbidrag i Uppsala och arbetslösheten är något högre.
Har utanförskapet minskat?
– Om det är så att fler har socialbidrag i dag så är det såklart inte bra. Men det är en effekt av att vi har genomgått den värsta ekonomiska krisen sedan 20-talet. I länet har vi ändå den lägsta arbetslösheten i landet, så vi har klarat oss bra, säger Gunnar Hedberg.
Har ni gjort tillräckligt?
– Vi har gjort så mycket vi kunnat under förutsättningen att vi tappade 400 miljoner i skatteintäkter.
Gunnar Hedberg har tidigare sagt att han tänker vinna valet på sin regeringsduglighet. Att hans viktigaste vapen i valrörelsen är att kunna säga till Uppsalaborna ”titta, det här har vi åstadkommit”. Kritiker menar att han lutar sig tillbaka, eftersom han signalerar att allt redan är ganska bra.
Finns det inte en risk att det verkar som om ni nöjer er?
– Jo, men ser man till vad vi har levererat så är det helt fantastiskt. Vi har infört valfrihet i äldreomsorgen, köerna till vårdboendena är borta och skolresultaten är bättre. Och trots krisen har vi en bra ekonomi.
Under den gångna mandatperioden har personaltätheten i förskolan försämrats och det går nu igenomsnitt 5,9 barn per anställd i Uppsala.
Varför har ni tillåtit en sådan utveckling?
– Det beror på att vi i dag har nästan 2000 fler barn i förskolan än 2006. Med en sådan babyboom blir det fler barn per anställd än önskvärt. Och eftersom vi vill ha välutbildad personal finns det inte alltid att tillgå.
Till skillnad från oppositionen vill Gunnar Hedberg först inte sätta upp något konkret mål för att minska personaltätheten i förskolan. Men han återkommer någon dag senare och har då ändrat sig.
– Vi ska kunna komma ned till 5,6 barn per anställd under nästa mandatperiod, säger han.
Vilket är samma mål som oppositionen lovat.
Ett område som Moderaterna brukar få skäll för är miljön. Partiet vill inte försvåra för bilar att ta sig fram i Uppsala. Tvärtom har man beslutat att öppna Bäverns gränd för persontrafik, man vill skapa fler parkeringsplatser och säger ja till ett nytt externt köpcentrum i Fullerö, dit många troligtvis kommer att ta just bilen.
– Vi satsar mycket på att bygga ut kollektivtrafiken och förbättra cykelnätet. Men vi gör oss inte till förmyndare för människor. Vill man åka bil ska man kunna göra det och jag tror att utsläppen från bilar är ett övergående problem med allt fler miljöbilar, säger Gunnar Hedberg.
Vad vill ni göra om ni vinner valet?
– Vi vill fortsätta att sänka skatten med minst 10 öre. Men framförallt vill vi fortsätta att utveckla valfriheten, så att människor kan välja vilken skola eller äldreomsorg som passar dem bäst.
Är det inte främst de starka som kan utnyttja valfriheten?
– Jag tror att de allra flesta kan göra ett aktivt val. Och det måste väl vara bättre att de flesta har möjlighet att välja än att ingen har det?