Få kvinnor på centerlistan

Kvinnorna lyser med sin frånvaro på centerpartiets vallista till kommunfullmäktige i höst. Bara en av fem politiker är en kvinna. — Det är en liten brist men inget jätteproblem, säger Lars O Ericsson (c).

Val2006-05-20 00:00
Inför valet i höst är en femtedel av alla valbara centerpartister kvinnor. Centern är därmed det parti i Uppsala som har den mest ojämlika könsfördelningen bland sina politiker.
- Det är klart att det inte är riktigt bra. Det är en liten brist men inget jätteproblem. Högst upp på listan är fördelningen ganska jämn och ska man se det realistisk så är det ju de som väljs in, säger Lars O Ericsson, centerns kommunalråd.
I dag har partiet tre ordinarie ledamöter och två ersättare i kommunens beslutande församling, kommunfullmäktige. Men Lars O Ericsson hoppas på att antalet fördubblas vid höstens val. Centerpartisterna kommer i sådana fall att öka till tio stycken, med ersättare inräknade.
— Nu kommer jag inte ihåg exakt hur listan ser ut men visst finns det ett antal kvinnor bland de tio, även om det inte är helt jämnt, säger Lars O Ericsson.

Men den jämna fördelningen mellan kvinnor och män sträcker sig fram till femte plats, sedan blir männen i majoritet med sju av de tio första namnen på vallistan.
Bland de andra partierna i Uppsala utmärker sig miljöpartiet som de enda med en helt jämn könsfördelning. Vänsterpartiet, socialdemokraterna och kristdemokraterna ligger alla nära en jämn fördelning. Medan ungefär fyra av tio politiker är kvinnor på moderaternas och folkpartiets vallistor.
Christina Bergqvist, forskare i statskunskap som studerat kön och politik vid Uppsala universitet, tycker att fördelningen bland centerpartiets politiker är oroväckande.
— Om kvinnor är underrepresenterade är ett demokratiskt underskott. Det handlar om att politikerna företräder folket och då bör de ungefär avspegla befolkningen så som den ser ut.
— Om kön inte spelade någon roll skulle vallistorna ibland vara jämnt fördelade och ibland skulle kvinnor vara i majoritet. Men nu är det aldrig så. Förmodligen beror det på att någon form av diskriminering har skett i rekryteringen.

Enligt Christina Bergqvist har politikernas könsfördelning dessutom en betydelse för vilken politik som faktiskt förs.
— Studier av våra riksdagsledamöter visar att fler kvinnliga än manliga ledamöter tycker att jämställdhetsfrågor är viktiga. När man följt hur ledamöterna agerar har det också visat sig att det främst är kvinnor som driver frågor som våld mot kvinnor och delad föräldraförsäkring. Risken finns att de frågorna lättare glöms bort om vi har en mindre andel kvinnor.
- Historiskt sett har också vissa frågor kommit upp på bordet tack vare kvinnors engagemang i dem. Sexköpslagen är ett sådan exempel.
För att komma med på centerpartiets vallista får partimedlemmarna ställa upp i ett provval. Enligt Lars O Ericsson är det redan då färre kvinnor än män som kandiderar. Trots att könsfördelningen bland medlemmarna är jämn och partiet har en stark kvinnorörelse, centerkvinnorna.

Varför vill färre kvinnor än män kandidera?
— Det är en mycket bra fråga. Kvinnorna har kanske många gånger andra intressen. På landstingslistan är förhållandet till exempel det omvända, där är sju av tio kvinnor. Det känns som om fler kvinnor är intresserade av de mjuka frågorna, vården och så där.
Skulle centerpartiet kunna uppmuntra fler kvinnor till att bli politiker?
— Javisst, det tycker jag är utmärkt. Men det där med jämt, kvotering och sådant, det tycker inte jag att man ska ha på vallistor. Vi har duktiga kvinnor på valbar plats som har kommit dit via provval, det tycker jag är bra.
— Det är möjligt att vi män inte har uppmuntrat kvinnor att ställa upp alla gånger. Och där får vi alla ta ett ansvar och se till att de blir fler. Men det är inget ansvar som ligger på mig direkt utan det gäller alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om