Få besked om skolan i Uppsala
Kommer några Uppsalaskolor att läggas ned, och i så fall vilka? Skolornas framtid skulle ha kunnat bli den stora lokal valfrågan. Det blev den inte varför tvistar politikerna om.
Frågan har diskuterats i flera år av Uppsalas politiker. Ändå kan väljarna inte räkna med att få några tydliga besked av de flesta partier före valet hur det blir med skolnedläggningar.
Men två partier lovar nu att inga skolor läggs ned om de får bestämma: miljöpartiet och vänsterpartiet.
— Vi vill att tomma skollokaler används till annat, i första hand förskolor, säger Niclas Malmberg, kommunalråd för miljöpartiet.
— Att banta ned stora skolor är bara bra för eleverna. Vi tror att barnen mår bättre i en mindre skola där man har överblick över vilka andra barn som går i skolan.
Vill ha mindre klasser
Även vänsterpartiet säger att de ska arbeta mot att skolor läggs ned. De vill att klasserna ska bli mindre, och då kommer klassrummen fortfarande att användas.
— Detta är ett gyllene tillfälle att öka kvaliteten i skolan. Får vi gehör för vår politik blir det inga skolnedläggningar. Men om vi inte får gehör kan vi inte försvara att en massa pengar går till tomma lokaler i stället för till lärare, säger vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau.
Övriga partier vill inte göra lika tydliga uttalanden i frågan. De borgerliga partierna väntar fortfarande på en utredning som ska berätta hur många elever i förhållande till skollokaler det kommer att finnas i varje stadsdel de närmaste åren. Att rapporten inte kommit ännu är en skandal, menar moderaternas kommunalråd Cecilia Forss.
— Moderaternas plan har hela tiden varit att få information om läget och hinna diskutera med föräldrar och personal före valet. Men ännu har det inte kommit fram något som vi kan använda trots att utredningen pågått flera år.
"Fördröjer medvetet"
Hon tycker att det är märkligt att miljöpartiet och vänstern kan lova något i skolfrågan utan att rapporten kommit.
— Jag skulle också vilja lova att det inte blir några nedläggningar. Men det finns inte underlag till att lova något ännu. Jag tror att de politiska majoritetspartierna medvetet velat fördröja utredningen så att den inte kommer före valet.
Att det skulle vara så avfärdar socialdemokraternas kommunalråd Stavros Giangozoglu bestämt:
— Det är trams, ett lågvattenmärke av Cecilia Forss.
Komplicerad fråga
Stavros Giangozoglu säger att det kom en lägesrapport i slutet av juni i år, som pekar ut områden som har eller kommer att ha för många lokaler i förhållande till elever — däribland Årsta, Gränby och Löten.
— Den rapporten är ett första steg. Sedan kommer den att uppdateras hela tiden med aktuell information. Det är ett nytt sätt att jobba på.
Men borde det inte ha funnits mer underlag så att partierna faktiskt inför valet kunnat ge väljarna besked om de olika skolornas framtid?
— Det här är en mycket komplicerad fråga. Innan varje beslut om vad som ska hända med en skola vill vi att frågan diskuteras med personal, föräldrar och elever. Det är ingenting som man gör i en handvändning, säger Stavros Giangozoglu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!