Flera av de Uppsalapolitiker som gjort UNT:s valkompass reagerade över att Sverigedemokraterna hamnade högt i deras resultat. De fyra borgerliga kommunalråden sympatiserade alla till mer än 40 procent med SD.
Statsvetaren och Uppsalabon Stig-Björn Ljunggren, som ligger bakom testet, säger att de etablerade partiernas förvåning beror på att de inte förstått att Sverigedemokraterna även skaffat sig en politik i andra frågor.
– Sverigedemokraterna har en fråga som är avvikande. Men i övrigt försöker de ligga de andra partierna så nära som möjligt, säger han.
Stig-Björn Ljunggren var bland de första som konstruerade den här typen av valtest i Sverige. Årets valkompass har han gjort tillsammans med statsvetaren Tommy Möller och journalisten Christer Isaksson. Testfrågorna är utvalda efter ett antal kriterier.
– Vi väljer centrala frågor som antingen är principiellt intressanta, snackisar eller som skiljer ut partierna.
Borde man inte ta de största frågorna?
– Det kan vara svårt att ta ställning till stora frågor. I stället för att fråga om skatterna ska vara höga eller låga frågar vi därför mer specifikt om till exempel värnskatten.
Hur bestämmer ni hur svaren viktas?
– Vi gör en bedömning mellan vad partierna står för i sina partiprogram och hur de egentligen agerar. Ta Socialdemokraterna som vill avskaffa kungahuset, men i praktiken inte driver frågan. Därför får de lägre poäng för den frågan i testet.
Hur ska man använda valkompassen?
– Som en vägledning. Den talar inte om vad man ska rösta på. Det här är inte rocket science, utan en ungefärlig bedömning av vilka partier som ligger dig närmast.
Varför behövs den då?
– Därför att den är ett instrument som medborgarna kan använda utan att bli styrda av partierna och andra makthavare. Testet i sig är en maktfaktor och jag tror att partierna vill minska dess betydelse.
Men makt följer ansvar, vilket ansvar har ni?
– Att göra en så bra kompass som möjligt och att vara lyhörda för kritik och invändningar.