Förstagångsväljarna, som är trendkänsligare än andra väljare, är rekordmånga i år.
Det politiska partiet SoS, Solidaritet och samverkan, ställer inte upp till val och frågan är hur partiets röster från 2006 års val nu sprids vidare.
Moderaterna går till val med två listor i kommunvalet och frågan är också hur Sverigedemokraterna påverkar valutgången.
Det borgerliga blocket har majoritet i fullmäktige med ställningen 26 mandat mot 22. Så här är mandaten fördelade: S 18, C 9, M 9, V 2, FP 2, KD, 2, MP 2, BoA, Borgerligt alternativ 2 och SD, Sverigedemokraterna 1.
MP står i dag på borgarnas sida, men har inte tagit ställning till vilket block de stöttar efter valet. Miljöpartiet är liksom SD rörliga och väljer det block där de bäst kan utveckla sina politiska frågor.
Vid förra valet hade Sverigedemokraterna ingen valkampanj i Roslagskommunen Östhammar, ändå fick partiet tillräckligt många röster som räckte till ett mandat i fullmäktige.
Den här gången har partiet en valsedel för Östhammars kommun med tre kandidater och slipper ha en stol tom om partiet går framåt.
SoS har sitt ursprung i socialdemokratin och det mest naturliga är att många går tillbaka och röstar rött. Det påverkar i så fall inte majoritetsställningen. Men om partiets anhängare blir soffliggare eller röstar på ett borgerligt parti gynnas den sittande borgerliga majoriteten.
Ett hett samtalsämne inför valet i Östhammars kommun är Moderaternas två listor i kommunvalet.
Vissa tycker att det är konstigt med två listor och undrar hur tåliga Moderaterna och väljarna egentligen är i Östhammar. En del undrar om det är ett tecken på en schism inom partiet och tycker att det räcker med att BoA, Borgerligt Alternativ, för att ett antal år sedan bröt sig ut från Moderaterna.
När det gäller politiska frågor som kan påverka för och emot har på plussidan bland annat rekordmånga detaljplaner för bostadsbyggande tagits fram, samt nya äldre- och skolplaner som att utveckla järnvägen. Ekonomin är välskött.
Planerna att omdana gamla Stadshotellets fastighet till kulturhus med bostäder har gått i stå, och positionerna är låsta mellan kommunen och det kommunala bostadsbolaget Östhammarshem.
Kruxet är hur många huskroppar som ska finnas på tomten och hur de ska stå i förhållande till varandra. Det återstår att se om införandet av det bilfria torget får någon effekt på valresultatet.
Detaljer kan avgöra val
I den redan jämna ställning som råder mellan blocken i Östhammars kommun finns flera särskilda skäl som kan bli direkt avgörande för vilket parti som vinner valet i Östhammars kommun nu på söndag.
Rådhustorget i Östhammar.
Foto: Christer Bergström
Antalet förstagångsväljare i Östhammars kommun är cirka 1 250. Totalt antal röstberättigade är 17 165.
Det skiljer bara 1 028 röster mellan blocken – Sverigedemokraterna som fick 188 röster vid 2006 års val står mitt emellan men har inte haft någon politiker representerad i fullmäktige under den senaste mandatperioden.
Vid förra valet var Folkpartiet bara fem, sex röster från att ta sitt tredje mandat. När poströsterna räknades gick mandatet till SD.
SoS, som inte ställer upp till val den här gången, fick vid förra valet 543 röster.
Vid 2006 års val var 16 907 röstberättigade. Av dessa röstade cirka 78 procent, 13 166 personer.