För att åstadkomma förändring så är det viktigt att nå dem som inte är insatta. Det tycker Erik Grusell som är medlem i föreningen Klimataktion.
Föreningen startade 2008 med syfte att upplysa om den globala uppvärmningen och att påverka människor genom bland annat opinionsbildning och debattartiklar. Klimataktion finns på olika ställen runt om i Sverige. Erik Grusell är medlem i Uppsalasektionen.
– Till skillnad från ett politiskt parti så handlar Klimataktion om en enskild fråga.
Tanken är att medlemmarna bara måste ställa sig bakom den plattform vi har när det gäller klimatfrågan och inte något annat. Fördelen är att människor med olika politiska uppfattningar kan engagera sig, säger han.
Klimataktion är en ganska löst uppbyggd organisation. Varje lokalgrupp bestämmer hur de ska arbeta. Uppsalagruppen har ett hundratal medlemmar men Erik Grusell skulle önska att det var fler.
– Känslan är att det är svårt att nå dem som inte är insatta alls i klimatfrågor men det är dem vi skulle behöva nå. Det är inte lätt att skapa förändring. Men som jag ser det så är frågan så viktig att man måste göra vad man kan även om det känns svårt ibland.
Inför valet kommer föreningen att granska politikerna som stället upp i kommunvalet och undersöka vad de har för åsikter i olika klimatfrågor.
Tidigare var Elin Svensson medlem i ett partipolitiskt ungdomsförbund. Men hon tyckte att det var för mycket maktspel där. Därför är hon i stället med i nätverket Ingen människa är illegal.
Det är ett nätverk som jobbar för att stötta flyktingar som fått avslag från Migrationsverket men som ändå väljer att stanna i Sverige.
– Bara för att man fötts i en annan del av världen så har man inte mindre rätt att skapa sig ett anständigt och lyckligt liv. De som gör valet att gömma sig har väldigt goda skäl. I de flesta fall är det välmotiverat, säger Elin Svensson.
Nätverket driver kampanjer, arrangerar konserter och stöttar flyktingar på olika sätt. Det har ingen styrelse utan är en platt organisation där arbetsuppgifterna roterar mellan de aktiva.
– Det är bättre att ha ett kollektivt ansvar. Tanken är att alla som är aktiva ska vara på samma nivå, även de gömda flyktingar vi stödjer.
I Uppsala är det ett tiotal som är aktiva inom Ingen människa är illegal. Elin Svensson har varit engagerad sedan i höstas. Tidigare var hon aktiv inom ett politiskt ungdomsförbund men tröttnade på den svängen.
– Det var många som slogs för mycket om makten. Jag tänker mig att det är så inom partipolitiken överlag. Men jag tror ju ändå på det parlamentariska systemet.
De flesta känner till FN. Ändå kan det vara svårt att nå ut med föreningens budskap menar Maria Karlsson, som är ordförande i Uppsalas FN-förening.
På anslagstavlan i Maria Karlssons hall sitter ett kalendarium med samhällspolitiska föreläsningar uppnålat. Hon gillar politik och samhällsengagemang men vill inte vara aktiv inom något parti.
– När jag gick med i FN så kändes det vikigt att det var partipolitiskt och religiöst obundet. Det är sällan ett parti stämmer till 100 procent med vad jag tycker. Jag håller mer med FN än vad jag håller med något parti, säger hon.
För Maria Karlsson är mänskliga rättigheter det viktigaste och hon tycker att det går att arbeta för detta på lokal nivå.
– Uppsala kommun har också hemlösa. Det finns arbete att göra även här, säger hon.
FN-förening i Uppsala har ett 150-tal medlemmar, och även om FN är en förhållandevis välkänd organisation så tycker Maria Karlsson att det kan vara motigt att arbeta i en ideell förening ibland.
– De politiska partierna blir uppmärksammade på ett mer naturligt sätt än andra organisationer.