Camilla Westerborn (fp) vågar hålla hårt i rodret

Camilla Westerborn (fp) ville engagera sig politiskt när Knivsta blev egen kommun.Fri från partidiplomatisk rutin fick hon efter förra valet ansvaret för den största nämnden och en budget på cirka en halv miljard kronor.

Camilla Westerborn har gjor en kometkarriär som kommunpolitiker.

Camilla Westerborn har gjor en kometkarriär som kommunpolitiker.

Foto: Erik Leijonhufvud

Val2006-05-26 15:19
Elevrådsordförande, initiativtagare till en föräldradriven förskola, klassförälder i skolan och för­eningsaktiv i barnens idrottsklubbar.
Det faller sig naturligt att vänkretsen genom åren skojat och anmärkt att det finns mycket i hennes bakgrund som pekar mot politikersysslan och statsklokhet. Och ett engagemang på bred front är onekligen ett plus i politisk styrning av kommunal verksamhet.
— Men det lockade aldrig, säger Camilla Westerborn.
Inte förrän Knivsta skulle bryta sig loss från Uppsala.
— Det parti som låg närmast mig var folkpartiet. Jag kan ställa upp på hörnstenen att individen har ett eget ansvar men att det också måste finnas ett socialt ansvar. Alla har inte samma förutsättningar.

Svåraste steget
När vi sitter i vardagsrummet i villan i centrala Knivsta verkar det som om ideologin, att kunna stå för den politiska hemvisten och öppet ta ställning, varit det svåraste steget. Hittills.
Inte för att hon skulle ha tvekat på sin politiska kompassriktning, utan för att folk i allmänhet inte pratar om partitillhörighet vid fikabordet på jobbet och varför vi röstar som vi gör.
När Camilla Westerborn blev bekväm med den nämnda fp-grundbulten var inte politikerarbetet svårhanterligt. Däremot har hon på sks-nämndens ordförandepost fått bekänna färg. Rejält.
— Men jag har aldrig tvekat om att jag skulle klara av uppdraget.
Så hur har det gått att ta ett socialt ansvar i en ekonomisk verklighet?
— Färdtjänsten var svår, säger hon utan hymla.
För att spara pengar beslutade Knivsta kommun förra året att behandla ansökningar om färdtjänst strikt enligt lagen. Följden blev att fler fick avslag. När de allmänna kommunikationerna ser ut som de gör i Knivsta kan man sätta frågetecken för om kommunen lyckats med att sanera ekonomin och samtidigt ta ett socialt ansvar.
— Det var inte fel beslut och jag tror att det finns en respekt för att våga ta tuffa beslut.
Om Knivstaborna gillar hårda tag visas i valet i höst.

Kryssades in som tvåa
Camilla Westerborn stod på sjätteplats på kommunlistan inför förra valet och blev kryssad till en and­raplats. Hon säger att hon ställt in sig på kommunpolitik i ytterligare fyra år.
När hon får frågan om det finns ambitioner med politik på en hög­re nivå, blir svaret att det inte finns något utstakat och att det får bli "lite som det ger sig".
— Drivkraften är att det är roligt att engagera sig för andra, säger hon.

FAKTA


Namn i valet: Camilla Westerborn.
Parti: Folkpartiet.
Poster: Ordförande i skol-, kultur- och socialnämnden, står på tredje plats på partiets lista till kommunfullmäktige och på femte plats på folkpartiets riksdagslista ( Uppsala län).
Antal år i politiken: 4 år.
Ålder: 46.

TRE VIKTIGA FRÅGOR


1. Skola. Öka lärartätheten, att öka den i skolan. Det är inte roligt att ligga i botten i Sverige här. Mer pengar behövs för att kunna skapa flexibilitet i undervisningen. Att kunna ha mindre undervisningsgrupper skapar mer möjligheter i undervisningen.
2. Ungdomar. Att skapa en meningsfull fritid även för dem som inte spelar ett instrument eller är föreningsansluten. Att utveckla Kupolen, som redan i dag har en bra verksamhet, blir en viktig uppgift i arbetet för ungdomarna.
3. Omsorg. Vi ska ordna boende för olika grupper med funktionshinder. Tillgängligheten i Knivsta ska öka genom att vi har med den aspekten i all planering. Kompetensutveckling av personalen är en viktig bit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!