Bråk om byggnader en trend

KRÖNIKA. 2010 års kommunalval i Uppsala kommer sannolikt inte att gå till historien som de stora frågornas val. I backspegeln var det inte när jobben eller välfärden diskuterades som det hettade till mellan våra kommunpolitiker.

Johanna Odlander, UNT-reporter

Johanna Odlander, UNT-reporter

Foto: Staffan Claesson

Val2010-09-18 20:00

Nej, i stället verkar en Uppsalatradition hålla i sig, nämligen att bråka om byggnader. Listan kan göras lång på stridbara byggen i stan. En gång i tiden handlade det om Skandalhuset och Åhlénshuset. På senare år har det stormat kring Pedagogikum, Konserthuset och nu senast - den planerade idrottsarenan i Gränby.

Hur en arenas placering och finansiering kan elda upp politiker, delar av näringslivet och idrottsrörelsen kräver en analys för sig. Det man kan undra över är om arenafrågan är lika viktig för Uppsalabor i gemen, som för de intressegrupper och politiker som låtit högt i debatten?

Visst vill många se Almtuna bli ett elitlag att räkna med. Och visst behöver idrottande ungdomar fler hallar att träna i. Men om en ny arena ska ligga i Gränby eller på Studenternas spelar sannolikt mindre roll för de flesta Uppsalabor, jämfört med de vardagsproblem som många tampas med.

Hur vi ska lyckas krympa de stora barngrupperna i förskolan, dämpa personalomsättningen i äldreomsorgen och hjälpa de människor som i dag lever på a-kassa eller socialbidrag att få jobb, det är valfrågor värda namnet.

Dessa frågor har självklart den lokala valrörelsen också handlat om. De båda blocken har presenterat sina lösningar och försökt visa att de är tydliga alternativ till varandra. Men där har det liksom inte bränt till på samma sätt. Kanske beror det på att det är lättare för oss människor ta oss an mindre och konkreta frågor om till exempel ett arenabygge, än stora ödesfrågor som exempelvis hur Uppsala ska försörja en åldrande befolkning i takt med att vi blir färre som jobbar och drar in pengar till pensioner och äldreomsorg?

Här spelar inte minst vi i medierna en roll. Medielogiken är ju som gjord för tydliga konflikter - Studenternas eller Gränby. Svart eller vitt. Men att reda ut hur Uppsala ska ha råd att fortsätta vara ett välfärdssamhälle även om 20 år, är inte lika lätt att göra i en enda tidningsartikel eller ett tv-inslag.

Under de senaste veckorna har vi på UNT i rad artiklar lyft några av de stora lokala valfrågor som vi tror berör många av våra läsare. Och har du missat något i vår bevakning finns ännu tid att läsa artiklarna här på vår valsajt innan du går och lägger din röst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om