På tisdagen presenterade Lars Holmgren och Ann-Katrin Malmström Boas valmanifest med lokala program för varje tätort. Trots att partiet suttit med i alliansen som styrt Östhammars kommun under mandatperioden anser man att det har varit för lite nytänkande och samhällelig utveckling. Och för lite borgerlig politik. Man påpekar att många unga flyttar från kommunen och att genomsnittsåldern ökat med 3,6 år under de senaste tio åren. Att vända den utvecklingen, genom att satsa mer på barn, ungdomar och barnfamiljer, är den viktigaste frågan för partiet.
– Kommunen måste visa en vilja till utveckling och att ge förutsättningar för de unga att bo kvar. Uppsala och Knivsta har dessutom växtvärk, då är det lätt att få folk att röra på sig. Men då behövs det visioner och marknadsföringsinsatser, säger Lars Holmgren.
Den marknadsföring som kommunen gör i dag ger de inte mycket för.
– Det handlar bara om klippor och vatten, och en del av Roslagen eller vad det heter. Men samtidigt ligger Alunda och Österbybruk bara en halvtimme från Uppsala, säger Ann-Katrin Malmström.
– Vad är det som Östhammars kommun kan leverera? Det är vad som är intressant för den tidspressade familjen. Kommunen måste göra sig mer attraktiv, säger Lars Holmgren.
Med ökad inflyttning ökar behovet av varor och tjänster, vilket ger en skjuts åt företagandet. Ökade skatteintäkter skapar i sin tur utrymme för sänkning av kommunalskatten, hoppas Boa. Rent konkret vill partiet också att det ska finnas fritidsgårdar på samtliga tätorter och man vill också att kommunen ska vara motor och försöka underlätta för etableringen av friskolor och privata alternativ i barnomsorgen. Ett utbildnings- och idrottscentrum i Gimo föreslog man förgäves redan år 2006, men nu hinner Uppsala av allt att döma före med en sådan satsning.
– Tyvärr har inte den frågan tagits på allvar här, säger Ann-Katrin Malmström som inte ger mycket för motargumentet att Östhammars geografiska läge och litenhet för med sig begränsningar för vad som är möjligt.
– Våra ungdomar pendlar ju in till gymnasieskolor i Uppsala. Det går att vända den strömmen.
Mer pengar behöver också läggas på skolan för att få upp lärartätheten, anser Boa. Var pengarna ska tas kan man dock inte svara på.
– Pengarna ska väl finnas någonstans, vi ska jobba med budgeten, säger Ann-Katrin Malmström.