Bengt-Olov Eriksson hoppar av

Efter 26 år som kommunstyrelsens ordförande lämnar socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson det politiska livet i Tierp.

Efter 26 år som kommunstyrelsen ordförande hoppar socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson av det politiska livet i Tierp.

Efter 26 år som kommunstyrelsen ordförande hoppar socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson av det politiska livet i Tierp.

Foto: Kjell Sjöberg

Val2018-09-17 14:43

– Det är vårt usla valresultat som är huvudskälet till beslutet, säger Bengt-Olov Eriksson i samband med en presskonferens på måndagen.

Han förklarar att beslutet växt fram under en tid. Det som fick honom att bestämma sig var räkningen av poströsterna i Tierps kommun förra onsdagen. När det stod klart att de inte innebar någon förändring av valresultatet och att alliansen skulle bli det största politiska block med 21 av 49 mandat i kommunfullmäktige fattade han sitt beslut.

Har du blivit tvingad att lämna av partiet eller är detta ditt eget beslut?

– Det är ett eget beslut som växt fram, säger Bengt-Olov Eriksson, som den första november lämnar sitt uppdrag.

Vem eller vilka har du diskuterat detta med?

– Framförallt min fru och mina barn. Mina barn konstaterade att de nu kanske får se lite mera av mig.

Bengt-Olov Eriksson förklarar också att han känner en viss lättnad nu.

– Jag har hållit på med detta i 26 år och varit tillgänglig 24 timmar om dygnet. Nu kommer jag att få tid över till annat. Jag kommer att behålla en del politiska uppdrag, bland annat i Region Uppsalas utvecklingsnämnd.

Han förklarar också att den kritik som riktas mot honom och den politiska ledningen för köpet av crosshallen och upprustningen av kulturhuset Möbeln och Vegavallen för mångmiljonbelopp påverkat beslutet.

– Det har varit tuff kritik en del gånger, men att vi skulle ha mörkat saker för kommunmedborgarna och inte behandlat frågorna politiskt det håller jag inte med om, säger han.

Har allianspartierna riktat några krav på din avgång för att förhandla med S?

– Det har inte funnits några sådana krav från alliansen.

Han konstaterar att Tierps kommun står inför ett svårt politiskt läge där de rödgröna partierna har 20 mandat och allianspartierna 21 mandat medan Sverigedemokraterna har 8 mandat i kommunfullmäktige.

– Det kommer att krävas en blocköverskridande politik för att skapa en bra och stabil politik. För att det inte ska finnas några blockeringar eller hinder i det arbetet är det bra om jag stiger åt sidan, säger Bengt-Olov Eriksson.

Hur en framtida politisk ledning ska formas i kommunen är inte klart.

– Vi gick till val på en ny politik och ett nytt ledarskap. Ett blocköverskridande samarbete kan antingen ske i olika frågor eller i form av en gemensam politisk ledning i kommunen, säger det centerpartistiska oppositionsrådet Sara Sjödal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!