Alliansens stöd minskar i Uppsala

Alliansen i Uppsala skulle ta hem segern om det vore kommunalval i dag – men skillnaden mellan blocken har minskat betydligt sedan förra valet. Det visar en undersökning som Novus Opinion gjort på uppdrag av UNT och Radio Uppland.

Foto:

Val2010-09-06 04:06

Den borgerliga alliansen får i undersökningen egen majoritet med 50,5 procent av rösterna. De rödgröna å sin sida lockar 44,6 procent av väljarna.
De borgerliga partierna har alltså ett tydligt försprång i opinionen, men jämfört med kommunalvalet 2006 har deras ställning klart försvagats. Då stod alliansen som segrare med drygt 55 procent av rösterna, medan de rödgröna fick nöja sig med knappt 41 procent.
– Skillnaden i dag mellan blocken på fem sex procent är tydlig, men inte ointaglig. Vi vet att omkring en tredjedel av väljarna bestämmer sig senare i valrörelsen.

Det säger Arne Modig som är opinionsanalytiker på Novus Opinion, undersökningsföretaget som på uppdrag av UNT telefonintervjuade 750 personer i Uppsala kommun under perioden 16-29 augusti. Frågan som ställdes var vilket parti man skulle rösta på om det vore kommunalval i dag.
Resultatet visar att Miljöpartiet är det parti som ökar mest. Med 14,1 procent av rösterna är partiet nu Uppsalas tredje största – och bland personer under 35 år det allra största partiet. Vid kommunalvalet 2006 fick miljöpartiet 8,6 procent.
Medan miljöpartiet alltså går bra bland de unga lockar såväl Socialdemokraterna som Moderaterna främst de medelålders och äldre. Även könsmässigt finns skillnader; hade Uppsalas kvinnor fått bestämma skulle de rödgröna kamma hem valsegern.
– Socialdemokraterna har starkast stöd bland kvinnorna medan Moderaterna har störst stöd bland männen. De andra partiernas väljargrupper är mer blandade, säger Arne Modig.

Den stora förloraren i väljarundersökningen är Centerpartiet, som backar från 9,5 procent till 4,8 procent. Tappet blir dock inte lika stort om man går tillbaka ytterligare ett val: 2002 fick Centern 5,8 procent. En annan förlorare är Folkpartiet. Uppsala har länge varit något av ett folkpartistiskt fäste, men sedan 2002 har man nästan halverat sitt stöd här. Från 19,1 procent vid kommunalvalet 2002 till 12,9 procent 2006 för att nu hamna på 10,7 procent.

Även om de rödgröna sammantaget går framåt, visar undersökningen att Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljare i Uppsala. Partiet, som under många år var kommunens klart största, halkar nu ner på 21,9 procent. Valet 2006, som var ett riktigt förlustval för Socialdemokraterna, fick man 25 procent.
Statsvetaren och Uppsalabon Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad.
– Socialdemokraterna har ingen storstadsprofil. Man har inte lyckats profilera sig vare sig i Uppsala eller i andra städer, säger han.
Inte heller höjer han ögonbrynen över Miljöpartiets framgångar i Uppsala.
– Miljöpartiet är ju ett parti för de välutbildade.
Och nej: han blir heller inte det minsta överraskad över att Folkpartiet tycks ha förlorat sitt starka fäste här.
– Den här skolpopulismen som partiet driver funkar kanske i övriga landet. Men i Uppsala är det så självklart att man ska få kunskap i skolan, det vinner man inga röster på här.

Stig-Björn Ljunggren tror att det egentligen främst är rikspolitiken som styr hur Uppsalaborna röstar även lokalt. Uppsala har nämligen, menar han, relativt få politiska stridsfrågor i jämförelse med många andra städer.
– Det finns inte så många starka lokala frågor. Visst, ibland kokar något upp, som Ärna i viss mån eller nu den här arenafrågan. Men huvudinriktningen är ändå att man kommer rätt bra överens. Uppsala är överlag ganska välskött, det är en förort till Stockholm som liksom rullar på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om