Varmaste juni sedan 1936

Uppsala har haft sin varmaste juni sedan 1936 vilket kännetecknats av strålande sol och skogsbrandsrisk. Men regnområden som kommit i omgångar har gjort att värmen upplevts som lägre. ”Det har inte varit några tropiska nätter”, uppger meteorologen.

Årets juni månad har varit den varmaste junimånaden i Uppsala sedan 1936.

Årets juni månad har varit den varmaste junimånaden i Uppsala sedan 1936.

Foto: Michaela Hasanovic/Arkiv

Väder2019-07-04 19:00

Junivädret har gått upp och ner enligt Sverker Hellström, meteorolog på SMHI. Med en medeltemperatur på 17,8 grader är årets junimånad den varmaste sedan 1936.

– Det är 2,9 grader över den normala temperaturen för juni. Uppsala följer resten av landet i det att juni har varit varmare än förra året. Sommaren har börjat mycket varmare, men det ska man inte dra för stora växlar av då det kommer en svalare period nu i början av juli, säger Sverker Hellström.

6 juni uppmättes temperaturen till 29,9 grader vilket var den högsta temperaturen i Uppsala både i juni och i år. Topptemperaturen på nationaldagen var inte bara positiv för alla som firade utan medförde även en varning om skogsbrandsrisk i hela länet.

Det varma vädret har växlat med regnområden som fört med sig kyla. Som lägst blev temperaturen 11 juni då den uppmättes till 8,1 grader. Den låga temperaturen följdes av regnskurar när det 12 juni föll 13,2 millimeter regn, vilket var en dryg tredjedel av allt regn som föll över Uppsala i juni. Totalt föll det 35,3 millimeter regn under månaden. Sverker Hellström uppger att det är drygt 75 procent av den normala regnmängden för juni månad i Uppsala.

– Det har regnat sparsamt – mindre än normalt – men det har varit hyfsat jämnt fördelat över drygt tio regndagar. Det har gjort att Uppsala inte har haft någon längre period av torka som man exempelvis upplevde förra sommaren, säger han.

Trots att regnet har fallit i jämna perioder under juni har skogsbrandsrisken som utfärdades 7 juni varit gällande i snart en månad.

– Eftersom höga temperaturer har växlats med sporadiska regnskurar har vattnet avdunstat innan marken sugit åt sig, säger Sverker Hellström.

Men regnområdena har även hållit ner den upplevda temperaturen. Trots att det varit den varmaste juni sedan 1936 uppger Sverker Hellström att månaden kanske inte upplevts som så varm.

– Regnområdena har hjälpt att hålla nere temperaturen främst på nätterna, vilket har gjort att Uppsala sluppit en riktig värmebölja. Det har inte varit de tropiska nätterna som man annars kan uppleva vid de här temperaturerna. Men de kan bli vanligare framåt sensommaren, säger Sverker Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!