Vårfloden är en vanlig företeelse på de flesta håll i Sverige i februari och mars när snön och isen smälter och vattenmängden ökar i såväl mark, sjöar och vattendrag.
I Uppsala påverkas vattennivån i Fyrisån men årets vårflod har inte kommit än.
– Just nu är det svårt att säga när den sker eftersom vi har haft låga temperaturer på natten och det ligger en kall period framför oss. Det skulle behövas ordentlig värme under hela dygnet för att vårfloden ska komma igång, säger Jenny Axén-Mårtensson, vakthavande hydrolog på SMHI.
SMHI använder olika metoder för att bedöma vårflodens tidpunkt och omfattning. Förutom manuella mätningar av snödjup vid ett antal väderstationer finns en hydrologisk modell som kontinuerligt beräknar snötäckets vatteninnehåll i cirka 36 700 delområden i Sverige.
– Det är mycket snö kvar för att vara den här tidpunkten på året men den smälter av i långsam takt. Prognosen för de kommande tio dagarna ser kall ut och det skulle behövas en kraftig värmebölja för en stor vårflod, säger Jenny Axén-Mårtensson.
Vid årsskiftet var vattennivån i Fyrisån högre än normalt och varmt väder i januari hade kunnat ge problem. Men så blev inte fallet utan vädret den senaste tiden har varit bra för vårfloden.
– Den senaste tiden med varma dagar och kalla nätter har varit bra och gett kontrollerad snösmältning som vi kan hantera. Både vattennivån och mängden kommer att stiga lite grann och det är förväntat, säger Roger Lindström, driftchef i Uppsala kommun.
Kommunen följer vattennivån, mängden och hastigheten genom en mätpunkt strax ovanför Islandsfallet.
– Vi håller koll på flödena och följer utvecklingen men just nu ser jag risken för problem med vårfloden som relativt liten. Det finns inget i dagsläget som tyder på att vi ska nå nivåer som skapar svårigheter utan vi ligger på standardnivå, säger Roger Lindström.
Under onsdagen samlades flera inblandade från Uppsala kommun för ett möte om vårfloden och eventuella åtgärder. Bland annat diskuterade de prognoser, tidigare erfarenheter och den kommande tiden.
– Vi tittade över rutiner, roll- och ansvarsfördelning och det var en normal genomgång inför en säsongsrelaterad händelse som vårfloden är. Vi fräschade upp minnet, kollade vilka resurser som finns och vad vi kan göra om något händer, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.
Bland annat 2013 och 2015 gav vårfloden väldigt högt vatten i Fyrisån och för två år sedan utfärdades en klass 1-varning för Fyrisån norr om Vattholma.
– Våren 2013 hade vi högt flöde men nu ligger vattenståndet på 0,4 meter och det är normalt. Vi förbereder oss för om något skulle ändras men just nu finns inga tydliga indikationer på hur stor eller när vårfloden sker, säger Anders Fridborg.
Uppsala brandförsvar var en av deltagarna som närvarade på onsdagens möte. De hjälper till att förebygga kritiska situationer och rycker ut vid bland annat översvämningar.
– Vi kan genomföra punktinsatser som att ta oss till fastigheter eller områden där det behövs och vi bidrar med armar och ben för att hjälpa till där det behövs. Vi är en av flera spelare inom kommunen som arbetar för att undvika en räddningstjänstsituation, säger Thomas Landberg, tillförordnad produktionschef på Uppsala brandförsvar.