Milt väder men ingen vår

Vårmånaden mars är här och vintern verkar ha släppt sitt grepp. Men SMHI lägger sordin på vårkänslorna. "Den har inte kommit." säger meteorolog Therese Fougman om den efterlängtade årstiden.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Erik Kulo

Väder2017-03-01 06:05

Är våren i sikte för upplänningarna?

– Vi har haft ett dygn nu med vårtemperaturer och vi behöver vara uppe i sju dygn för att säga att våren har kommit. Tittar man på femdygnsprognosen ser det ut som att vi får temperaturer runt det normala och våren brukar komma till Uppland någon gång mellan den 20 mars och första april, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI.

Då får vi alltså vänta lite?

– Ja, man får väl njuta av att solen börjar värma lite på kinderna, när den tittar fram. Sen är det ju milt. Det kommer vara flera plusgrader dagarna som kommer. Det är klart att man får en liten känsla av att våren är i antågande.

Är det de kalla nätterna som gör att det inte är vår?

– Ja, och sen är det den tiden på året när kalluften i norr och den varmare luften från kontinenten strider om utrymmet lite. Då kan det växla lite. Nu får vi några dagar med plusgrader men frågan är om det orkar hålla i sig i sju dygn. Kommer det någon temperaturdipp så börjar vi om att räkna.

Även om inte SMHI räknar våren som ankommen så finns det uppgifter som pekar på motsatsen.

"Som fågelskådare märker man att våren trots allt är här. Talgoxen, koltrasten och grönfinken sjunger för fullt och även några övervintrade ringduvor har börjat hoa av vårkänslor." skriver ornitologen Jon Hessman i ett mejl till UNT och tipsar:

"Den stora fågelattraktionen så här års är annars ugglorna som just nu är som mest aktiva i sitt spel. Om man åker ut i lämplig skog strax efter skymningen en vindstilla natt kan man med lite tur både få höra sparvuggla, pärluggla och slaguggla."

Då brukar våren börja

Kiruna 1 maj

Östersund 11 april

Stockholm 16 mars

Malmö 22 februari

Den meteorologiska våren anländer när medeltemperaturen ligger mellan noll och tio grader, sju dagar i rad.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!