– Vi är inne i en period då det är mer torrt än normalt. Om det beror på variationer i vädret eller klimatförändringar är svårt att avgöra, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.
För att se trender i klimatförändringar bör man titta på en 30 år lång period. 2015 hade man hela 105 millimeter regn i Uppsala. Enligt de klimatförändringar som råder bör varmare perioder bli längre och således ska också nederbörden öka i form av mer avdunstning. Det är alltså svårt att säga vad det torra klimatet runt om i landet beror på.
UNT har tagit del av den senaste månadsrapporten från SMHI. Högst temperatur uppmätt i Uppland är 25,7 grader i Uppsala. Senaste tillfället maxtemperaturen var såhär låg är 2004 då temperaturen låg som mest på 24,7 grader. Uppsalas medeltemperatur låg dock på 17 grader vilket är 0,6 grader över normal nivå.
Örskär hade den största dygnsnederbörden i 32,9 millimeter den 3 juli. Uppsala får normalt kring 75 millimeter nederbörd i juli men har endast fått 21,2 millimeter i år, vilket är en minskning på 72 procent i jämförelse med normal nederbörd.
I övriga landet blev det inte någon vädermånad att minnas och inga rekord har slagits, rapporterar TT. I söder konstaterar man att månaden var torr eller mycket torr och i norr fick man mer regn än normalt.
Månadens högsta temperatur på 27,2 grader mättes upp i Rörastrand i Bohuslän. Sist maxtemperaturen var så låg i landet var 1979. Det blev inte någon tropisk natt när temperaturen inte understiger 20 grader.
Sveg toppar listan på kallaste ställen, där uppmätte man en temperatur på minus 2,6 grader den 6 juli.