UNT fick besöka företaget Skanska som just nu bygger det spektakulära huset Juvelen intill Resecentrum i centrala Uppsala. Sedan i somras har en lyftkran – eller rättare sagt en tornkran – varit i bruk till byggnaden som väntas bli arbetsplats för cirka 600 personer som ska dela på 7 500 kvadratmeter kontorsytor.
Det handlar om en 50 meter hög tornkran som i början på veckan monterades ned under strikta säkerhetsåtgärder.
– Vi började med att ta ned linorna i torsdags och i fredags tog vi ned armen. I dag (måndag) tar vi ned tornet steg för steg och gör det sista under tisdagen, säger produktionschefen Henrik Karlsson som berättar att monteringen när kranen ställs på plats tar ungefär lika lång tid.
Vad är svårigheten med det här arbetet?
– Det är alltid vädret. Väder och vind är det som kan påverka både montage och demontage. Blåser det så kan allt fördröjas. Därför planerar man ofta in extra tid. Sedan gäller det att vara noga med säkerheten med avspärrningar för skydda personalen och tredje man.
Förutom fordon som ska transportera bort tornkran-delarna är det fem–sex personer som är involverade i arbetet med montera ned den. Tornkranen används för tunga lyft i samband med stora byggen. I det här fallet klarar den 50 meter höga kranen att lyfta 14 ton i taget.
– Vi har använt den vid grundarbetena och sedan vid montaget av stommen till huset, fortsätter produktionschefen.
Under byggets gång är det en kranförare i taget som sitter högst upp i hytten under ett helt dagspass. Föraren tar sig upp genom en hiss och måste ta sig ned vid de gemensamma rasterna.
– Det är viktigt att ha en ständig kontakt så att man vet att hen mår bra. Föraren måste ta sig ned på rasterna och äta och dricka som hen ska. Det finns stora risker om hen inte gör det om man sitter däruppe och tappar fokus. Mår personen dåligt måste vi ta oss upp antingen med hissen eller via klättring. Kommunikationen sker via radio, säger Henrik Karlsson.
Vad är utmaningen med att vara kranförare?
– Du måste klara av att vara koncentrerad under en längre tid. Vidare måste föraren vara stabil och våga säga ifrån när någon ska koppla där nere och inte gör rätt samt kunna avbryta om det blåser för mycket. Man måste också ha en personlighet som vågar säga nej och se till säkerheten. Så att vara stabil i psyket, vara auktoritär samt kunna hålla nerverna i styr när man gör stora lyft är viktigt.
Hur är det att vara uppe i förarhytten?
– Det är rätt vackert med fin utsikt.
Huset Juvelen, som ska inrymma kontor och en restaurang, väntas stå klart om ungefär ett år. Projektet uppges kosta nära 340 miljoner kronor och ses som en av världens mest ekologiskt hållbara byggnader med solceller och vindkraft på taket.
– Det vi jobbar med nu är att färdigställa taket, så att det blir tätt. Efter det ska vi montera de sista fasadelementen med en mobilkran (en mindre typ av lyftkran). Sedan ska fasaden målas med guld, säger Henrik Karlsson.