Textila spår på Målhammar

Galleristen Ann Berg på Målhammar välkomnar Eva Karlsson och Margareta Backström Öberg tillbaka till galleriet den 4 augusti.

Galleristen Ann Berg bjuder in till utställningen Textil spår som pågår 4 augusti -2 september fredag- söndag.

Galleristen Ann Berg bjuder in till utställningen Textil spår som pågår 4 augusti -2 september fredag- söndag.

Foto: Anette Östlund

Utställning2018-07-29 13:00

För två år sedan visade de utställningen Älskade mönster. Den här gången heter utställningen Textila spår.

Textila spår har visats på Antikmässan i Stockholm i år och nu har den hittat till våra trakter. Duon Eva Karlsson (Teda art project/design och sömnad) och Margareta Backström Öbergs (Lata pigan/vintage) var medarrangörer till utställningen Älskade mönster, som visades på Målhammar galleri 2016 och blev en stor publiksuccé. Det torde även årets utställning ha goda chanser att bli.

– Årets utställning är lite mer lekfull, och mer fokuserad på kläder och mode under 1900-talet. Från hemsytt till haute couture. Från 40-talets sparsamhet och lapp- och lagningstekniker till 1970-talets politiska mode, berättar utställarna.

Den visar stor variation i plagg från 1900-talet som säkert kommer att framkalla båda ah-, oh- och jag vill ha-utrop från besökarna, som kanske känner igen sig, eller från dagens unga som får spännande inblickar i modets förändringar, tyger och kläders snitt.

I utställningen kan man hitta plagg av kända klädskapare som till exempel Märthaskolan och Katja of Sweden. Märthaskolan var ett modehus verksamt mellan 1927 och 1975 som utbildade sömmerskor och skräddare med inriktning på högklassigt dammode. Skolan fick sitt namn efter prinsessan Märtha och var en av de få tillverkarna av couture i svensk historia. Katja of Sweden var ett varumärke som hade stor framgång från 1950-talet till 1970-talet och drevs av modedesignern Katja Geiger (1920-2017). Hennes kläder blev en världssuccé och hennes motto var: Att vara bekväm i vackra kläder.

Margareta Backström Öberg och Eva Karlsson har samarbetat i flera år kring tyger och mönster och hoppas att utställningen ska öka det intresset för textilt bevarande.

– Vår önskan och intention är att öka intresset för textil formgivning och hantverk och att minska det slöseri som pågår. Vi vill få människor att handla hållbar kvalitet och lära sig att vårda och ta hand om sina plagg och textilier, säger Eva och Margareta.

Under utställningsperioden 4 augusti -2 september fredag- söndag ordnas flera föreläsningar och workshops på temat återbruk, materialvård, hantverk och hållbar konsumtion inom textil.

Målhammar galleri ligger på andra sidan Sagån (mellan Enköping och Västerås) i en av de två byggnader som var ändpaviljonger till en större, riven byggnad som uppfördes 1640 av Simon de la Vallée.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om