Den massiva fångutväxlingen med sammanlagt 26 fångar – tio ryska medborgare, varav två underåriga, och 16 fångar från flera västländer, slutfördes på torsdagseftermiddagen.
Turkiets underrättelsetjänst var avgörande i den praktiska fångutväxlingen. Förutom Ryssland och USA så har Norge, Polen, Tyskland, Slovenien och Belarus varit inblandade i uppgörelsen.
Hemlighetsmakeri
Först sent på torsdagseftermiddagen kunde nyheten förmedlas, på grund av säkerhetsarrangemang och hemlighetsmakeri kring fångutväxlingen.
Två av dem som ingår i fångutväxlingen är den amerikanske journalisten Evan Gershkovich och den tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan.
Gershkovich, som arbetar för The Wall Street Journal, greps i samband med en reportageresa i Jekaterinburg våren 2023.
Ryska myndigheter hävdade utan bevis att Gershkovich samlade hemlig information på uppdrag av USA, och han dömdes nyligen till 16 års fängelse.
Inkluderade Navalnyj
USA har också försökt få den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj fri, meddelar Vita huset.
– Vi har arbetat på en överenskommelse med våra partners som skulle inkluderat Alexej Navalnyj, men tyvärr avled han, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.
Vita huset kallade fångutväxlingen "historisk". President Biden sade i ett uttalande att överenskommelsen var en "diplomatisk bedrift".
På en fråga på en kort pressträff svarade Biden att han "inte behöver tala med (Rysslands president Vladimir) Putin" efter utväxlingen.
Whelan och Kara-Murza
I uppgörelsen ingår även den amerikanske tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan. Han greps av ryska säkerhetstjänsten FSB i Moskva i december 2018 när han skulle gå på en väns bröllop.
Whelan dömdes i juni 2020 till fängelse och straffarbete i 16 år för spioneri.
Belarus släppte den tyske medborgaren Rico Krieger, som hotades med dödsstraff sedan han misstänktes ha fotograferat militära anläggningar.
Ryssland släppte också den politiska fången Vladimir Kara-Murza, som 2023 dömdes till 25 års fängelse för förräderi efter att ha fördömt det ryska invasionskriget mot Ukraina.
Ryssland välkomnar
Från rysk sida välkomnades fångutväxlingen av den tidigare presidenten Dmitrij Medvedev, som välkomnade att ryssar "som arbetat för faderslandet" blivit fria.
Det gäller bland annat Vadim Krasikov, dömd 2021 för att ha mördat en tjetjen i en park i Berlin på order från rysk säkerhetstjänst.
Det var inte ett lätt beslut att släppa Krasikov, enligt den tyska regeringen. Beslutet togs utifrån regeringens plikt gentemot tyska medborgare och att visa solidaritet med USA, säger talespersonen Steffen Hebestreit.
Norge släppte en rysk medborgare som greps 2022, misstänkt för spioneri.