Hamas hotar Israel med "utnötningskrig"

Ett år in i kriget i Gaza utlovar Hamas väpnade gren ett "långt utnötningskrig" mot Israel – men även Israels premiärminister lovar att fortsätta kämpa så länge "fienden hotar vår existens".

Räddningspersonal på platsen där en raket från Gaza träffade Kfar Chabad nära Tel Aviv på måndagen.

Räddningspersonal på platsen där en raket från Gaza träffade Kfar Chabad nära Tel Aviv på måndagen.

Foto: Oded Balilty/AP/TT

Mellanöstern2024-10-07 08:10

Abu Obeidas, talesperson för Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna, har uttalat sig i samband med årsdagen för Hamas överraskande attack mot Israel.

– Vi väljer att fortsätta kampen genom ett långt utnötningskrig, ett som är smärtsamt och kostsamt för fienden, säger han i ett tv-sänt tal på den qatariska tv-kanalen Al Jazeera.

Samtidigt säger Abu Obeida att de israeler som varit gisslan hos Hamas i ett år nu befinner sig i en "mycket svår" situation, med hänvisning till den psykiska och fysiska hälsan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovar i sin tur att fortsätta kämpa. Löftet ges i ett förinspelat tal som publicerats på X.

– Så länge som fienden hotar vår existens och freden i vårt land kommer vi att fortsätta kämpa. Så länge det finns kidnappade i Gaza kommer vi att fortsätta kämpa. Vi kommer inte att överge någon av dem, säger han enligt Times of Israel.

Raketer avfyrade från Gaza

Tidigare under dagen uppgav Israels militär att Hamas avfyrat flera raketer mot Israel från Gaza. De första nådde Israel bara minuter efter att dagens högtidlighållande av offren för förra årets 7 oktober-attacker inletts.

I ett uttalande tar Hamas på sig raketerna, som uppges ha riktats mot "fiendesamlingar" vid gränsövergångarna i Rafah och Kerem Shalom samt kibbutzen Holit nära Gazas södra gräns. En stund senare sade sig Hamas även ha avfyrat raketer mot Tel Aviv-området.

Merparten av projektilerna sköts dock ned, uppger Israels militär.

Robot från Jemen

Militären uppger på måndagen att landets luftvärn även har stoppat en robot som avfyrats från Jemen mot centrala Israel. Huthirörelsen, som är allierad med såväl Iran som libanesiska Hizbollah, har tagit på sig attacken.

I en redovisning av krigsåret som gått uppger Israel att landet har bombat över 40 000 platser i Gazaremsan sedan den 7 oktober i fjol. På måndagen uppmanar Israels militär invånare i Beit Hanoun, Jabalia och Beit Lahia i norra Gaza att lämna sina hem och evakuera söderut, till den så kallat "humanitära" zonen i al-Mawasi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!